ВСС обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховните съдилища и на главен прокурор
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховните съдилища и на главен прокурор

/КРОСС/Четири месеца преди края на мандата на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев Висшият съдебен съвет ще обсъжда промяна в правилата за избор на председатели на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главен прокурор.

Преди месец, в отговор на писмо на 9 правни неправителствени организации, главният секретар на Европейската Комисия Катрин Дей напомни, че Комисията ще следи отблизо избора на следващия съдия №1 в контекста на механизма за сътрудничество и оценка и потвърди очакването България да превърне в установена практика назначенията на високи постове след избор, основан на реална конкуренция и в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност.

В януарския мониторингов доклад изборът на председател на Върховния касационен съд е изрично споменат като пример за такова важно назначение с обяснението, че, тъй като новият председател на Върховния касационен съд ще бъде опора на съдебната власт в България в течение на години, изключително важно е, който и да бъде избран, да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество.

Онзи ден и американският посланик в България Марси Райс призова за прозрачност при назначенията в съдебната система и също цитира предстоящия избор на наследник на Лазар Груев. В контекста на тези очаквания Висшият съдебен съвет започва дебат по обновени правила за избор на следващ съдия №1, като очакването е, до началото на съдебната ваканция процедурата да бъде открита.