Русия предлага на страните от БРИКС да създадат енергийна асоциация
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юли 2014 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия предлага на страните от БРИКС да създадат енергийна асоциация

/КРОСС/Лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще стартират своя дългоочакван проект за създаване на Банка за развитие следващата седмица. На среща в Бразилия от 14 до 16 юли ще бъде подписано споразумение между акционерите и ще се реши къде ще е седалището й - или в Шанхай (Китай), или Ню Делхи (Индия), съобщи министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс. Той добави, че банката ще е в състояние да започне да кредитира проекти през 2016.

Банката ще разполага с капитал до 100 милиарда долара. Капиталът ще бъде разпределен между участващите страни на равни дялове, като първата година всяка страна ще внесе по 2 млрд. долара.

Предложението за създаване на собствена институция за страните с развиваща се икономика за първи път бе споменато преди две години на среща на върха на БРИКС в Южна Африка.

"Банката е открита за приемане на нови участници сред страните-членки на ООН, като договореността е такава, че делът на БРИКС няма да се намалява по-малко от 55%. Т.е. контролът при всички случаи ще остане в БРИКС", заяви Силуанов.

Той добави още, че председателството ще е на ротационен принцип и ще е със срок от пет години.

Русия възнамерява да предложи за разглеждане редица специфични теми, а именно: да се установи BRICS асоциация, чиято дейност ще бъде насочена към осигуряване на енергийната сигурност на страните-участнички, заяви на брифинг Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости. Ние говорим за тясно сътрудничество на страните от БРИКС в енергийния сектор и ще направим някои конкретни предложения, по-специално създаването на енергийна асоциация BRICS, каза Ушаков. 

На срещата на върха на страните от БРИКС в Бразилия на 15-16 юли ще бъдат обсъдят глобалните въпроси относно перспективите на сътрудничеството между страните, участващи в търговията, инвестициите, кредитната и финансовата сфера.