Ноу-хау от Русия: безпилотник на въздушна възглавница
Секция: Русия
10 Юли 2014 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ноу-хау от Русия: безпилотник на въздушна възглавница

/КРОСС/ В Русия разработиха уред за разузнавателни цели - безпилотник „Чирок" на въздушна възглавница, предаде ИТАР-ТАСС.

Той е представен на международно изложение за технологии „Инопром" в Екатеринбург от „Обединителна приборостроителна корпорация" (ОПК).

Официалният представител разказа за особеностите на този летателен апарат. „Уникалността му е в конструкцията на шасито, то е на въздушна възглавница, което позволява на апарата да се вдига, дори когато не се намира на самолетна писта. „Чирок" може да се предвижва по изключително неравни повърхности и да се вдига от мека почва", поясни той.

Представител на ОПК поясни, че самолета има много положителни характеристики и няма аналог в света. На борда му може да се превозва оптична и електронна апаратура, както и високоточно оръжие.

Апаратът може да достига 6 хиляди метра височина и да осъществява полети на разстояние до 2500 километра. Също така може да се използва за наблюдение на различни ситуации: на пожари в гористи местности, райони със стихийни бедствия, обстановката на пътя, патрулиране на територии. За военни цели безпилотникът „Чирок" е предназначен за разузнавателни мисии и превозване на бомби, ракети, високоточни снаряди.