Депутатите приеха на второ четене променте в Закона за защита на потребителите
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юли 2014 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите приеха на второ четене променте в Закона за защита на потребителите

/КРОСС/Народното събрание прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, внесен от Министерски съвет.

Измененията в Закона за потребителския кредит имат за цел отстраняване на несъответствия при въвеждане на разпоредбите на Директива 2008/48/ЕО за договорите за потребителски кредити.

Промяната в Закона за потребителския кредит е продиктувана от злоупотреби на някои кредитодатели, предоставящи т.н. „бързи кредити", които се отпускат при неизгодни и неясни условия за потребителите. Регулирането на кредитите под 400 лева ще обезпечи с еднаква степен на защита на всички потребители, независимо от стойността на отпускания кредит. Изменението предвижда разпоредбите на Закона за потребителски кредит да се прилагат и за кредити под 400 лева, които понастоящем са изключени от приложното поле на закона.

С новата уредба на договорите от разстояние или извън търговския обект се увеличава срокът за упражняване правото на отказ на потребителя от 7 на 14 дни. Въведени са разпоредби относно начина за упражняване правото на отказ на потребителя от сключения договор, действието на отказа и задълженията на търговеца и потребителя, в случай на отказ от договора.

Предмет на изменение и допълнение на законопроекта за изменение на Закона за защита на потребителите са следните материи: общо задължение за търговците за предоставяне на информация за всички видове договори, сключени в търговския обект; специална уредба на договорите от разстояние и на договорите извън търговския обект, различна от тази, съдържаща се в глава четвърта, раздели I и II на действащия Закон за защита на потребителите; уредба на договорите за продажба и по точно доставка и прехвърляне на риска; забрана за търговеца да начислява такси на потребителите за използване на платежно средство, които превишават направените от него разходи за използване на същото платежно средство; забрана за начисляване на разходи, по-високи от основната тарифа, при осъществяване на комуникация по телефона с търговеца, както и на допълнителни плащания на непоръчани доставки от потребителя; уредба на договорите за предоставяне на услуги; уредба на договори, които не са нито договори за продажба, нито договори за предоставяне на услуги, като договори за доставка на вода, газ, електричество, които не са опаковани в ограничен обем или определено количество, договори за централно отопление или за цифрово съдържание, което не се предоставя на материален носител; нелоялни търговски практики; рекламации и гаранции на стоките.