Цената на победата “обля в студена пот” Яценюк
Секция: СВЯТ
10 Юли 2014 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на победата “обля в студена пот” Яценюк

/КРОСС/ Стойността на разрушенията в Донбас заради гражданската война надхвърля $700 млн. Бюджетът на Украйна не разполага с тези средства и властите се надяват на МВФ, който все още не е приел решение за отпускането на кредит в размер на $1,5 млрд. В същото време Донбас го очакват нови разрушения: президентът на страната Петро Порошенко обеща на жителите на града нови изненади. Регионът е обсаден…

Украйна възнамерява да поиска помощ в размер на $700 млн. за възстановяване на инфраструктурата в Донбас, заяви премиерът Арсений Яценюк.

МВФ е готов да окаже помощ, но само при условие, че военните действия в страната бъдат прекратени, както и след възстановяването на териториалната цялостност на Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република категорично и ясно изразиха позицията си, че е невъзможно да се върнат в състава на Украйна.

“Възстановяването на инфраструктурата в Донецк и Луганск по първоначални данни ще изисква 8,1 млн.гривни (около $700 млн.)”, заяви Яценюк в сряда на заседание на правителството.

“Що се отнася до цялостното възстановяване на инфраструктурата, министерството днес обяви примерния обем на средствата и ме обля студена пот. Сега предстои да мисилм, откъде да вземем тези пари”, заяви той, като допълни, че трябва да се поиска помощ и за възстановяването на украинско-руската граница.

От МФВ засега не отпускат средства…

Украинското правителство засега няма план за изход от кризата. Икономиката на страната през тази година може да се срине с 10 %. “Ние работим над плана за възстановяване, за да може през септември да го представим пред украинския народ”, обеща Яценюк.

Мисията на МВФ продължи работата си в страната, тъй като не можа веднага да даде препоръки за отпускането на кредит.

Сред изискванията на МВФ са връщането на Луганска и Донецка области в състава на Украйна. От Фонда настояват и за по-нататъшно повишаване на цените на газа и електроенергията за населението и промишлените предприятия, както и реформа на банковия сектор.

Нови разрушения в Донбас предстоят тепърва…

Украинските военни разработиха план, който трябва да представлява неприятна изненада за силите на самоотбраната в Донбас. Това заяви в сряда говорителят на Службата за национална сигурност на Украйна Андрей Лисенко.

“Работата по затварянето на пътищата към тези градове не престава. Продължава подготовката за освобождаването на Донецк и Луганск”, обеща Лисенко.

Регионът е напълно обсаден, към него постоянно се придвижва допълнителна военна техника и подразделения на украинската армия.