Започнаха разкопки около кула, част от старата крепостна стена на Видин
Секция: КУЛТУРА
10 Юли 2014 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започнаха разкопки около кула, част от старата крепостна стена на Видин

/КРОСС/Археолози започнаха проучвания в района на кула номер 8 от античната крепостна стена на Видин, в квартал "Калето".

Разкопки на обекта не са извършвани повече от 20 години. Историци се надяват, че работата там ще е и началото на системни проучвания на територията на древна "Бонония". До сега в района на античното селище са извършвани само спасителни археологически разкопки. Кула №8, която е на пресечката на улици "Гладстон" и "Цар Асен I" е открита преди 26 години при изкоп за основи на сграда.

Строежът на жилищния блок е спрян, а след няколко последователни години работа на археолозите, разкопките са прекратени. Сега за обекта е осигурено финансиране от Община Видин, а вероятно и музеят ще участва със средства, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова:

"21 години ние се опитваме по някакъв начин да търсим финансиране. Кандидатствали сме и в Министерството на културата за държавна субсидия, но такава не получихме. Най-после успяхме да се преборим. Получихме една минимална субсидия от Община Видин, ще допълним и със средства от субсидията за музея."

Проучванията, които ще продължат до края на месеца, ще са по трасето на крепостната стена. Ще се почисти районът около кула №8. Очаква се в близост до нея да е и една от предполагаемите четири порти на града, каза пред БНР археологът Илко Цветков, който е сред историците, участвали при първите разкопки на обекта:

"Интересното е, че зидовете и прилежащите кули са много масивни. Ширината на зида е 3,7 метра. Кулите са 20 метра в диаметър и са добре запазени. Предполага се, че това е едно монументално крепостно съоръжение. Надяваме се, за разлика от антична Рациария, то да е запазено значително по-добре и в перспектива да може де се влезе и във вътрешността на античния град, за да се търсят форумът и централните сгради, защото проучване на Бонония не е правено."

Научен ръководител на обекта е археологът д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който миналата година ръководи археологическите разкопки в района на античното селище Рациария край Арчар.

"Нашият екип, който се създаде за разкопките на Рациария миналата година - аз като научен ръководител и колегите Илко Цветков и Фионера Филипова, като заместник- научни ръководители, се прехвърли на проучванията на Бонония, които днес започват. Основната идея, както и лично моя мотивация е, че чрез тези разкопки на Рациария, които Министерството на културата е гарантирало, че ще са ежегодни и разкопките на Бонония, ще може тази зона на България - видинския край, който считам за изключително богат и с добри дадености за развитие на туризъм, отново да започне да се проучва и в крайна сметка да се съхрани и експонира. Особено ценно е, че крепостните стени на антична Бонония са много добре запазени. Те са монументални и много впечатляващи. Проучванията са важни не само за самия град. Във Видин вече има създаден туристически поток и новите възможности трябва да се използват"- каза археологът д-р Здравко Димитров.

Районът около кула №8 във Видин ще бъде обозначен. Целта е обектът да бъде консервиран, а в последствие да се търсят и средства за реставрация. През това лято от Регионалния исторически музей очакват финансиране за археологическите разкопки в Арчар и Балей. В землището на село Майор Узуново ще продължат проучванията на неолитно селище.