„Галъп": ГЕРБ води пред БСП
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Галъп": ГЕРБ води пред БСП

София /КРОСС/ ГЕРБ води пред БСП в електоралните нагласи. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция „Галъп", проведено между 27 юни и 3 юли сред 1010 души. При парламентарни избори ГЕРБ биха събрали 22% от гласовете, БСП - 17%, ДПС - 7%, ББЦ - 7%, Реформаторски блок - 4%. Под 4-процентния минимум остават АБВ с 3% и НФСБ и "Атака" с изравнени сили и по 2%.
От Галъп" уточниха, че изчислените проценти могат да претърпят промени до същинските избори, тъй като политическата ситуация в страната е динамична. Според социолозите, има недоверие към цялата политическа класа.
От данните на агенцията става ясно още, че текущата политическа ситуация в страната води до продължаваща тенденция за постепенен спад в доверието към правителството от началото на годината насам и до високи нива на песимизъм, пишат още оттам.
От началото на годината насам доверието в правителството плавно спада, за да достигне през юли до 21%. Недоверието е 69%.
В последните месеци на съществуването си кабинетът на Орешарски има нива на доверие, по-ниски в сравнение с последните месеци на кабинета "Борисов" и по-високи в сравнение с последните месеци на кабинета на тройната коалиция.
Президентът остава на стабилни нива от началото на годината - които се движат около 30% доверие и около 55% недоверие.
Парламентът през юли е с 12% доверие и 78% недоверие. Сходни и по-ниски са били стойностите във втората половина от мандата на тройната коалиция.