Задържаната кметица търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаната кметица търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия

Пловдив /КРОСС/ Задържаният кмет на Район „Централен" в Пловдив Райна Петрова е лансирала фирма, която доставяла скъпи храни с ниско качество на детски градини. Това стана ясно от думите на говорителя на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева.

По думите й обвиняемата е лансирала една и съща фирма - „Надежда 2000" ЕООД, за доставка на хранителни продукти по детските градини, ясли и кухни, които са били на високи цени, но с ниско качество. За доставките били усвоени 1,35 млн. лв. в рамките на около 2 г. Междувременно е имало е и оплаквания от директорки на градини, че получават гранясали стоки, с изтекъл срок на годност.

За детските ясли и кухни е бил сключен договор на стойност 376 000 лева за доставка на хранителни продукти. Като тъй като договорът не е бил подписан от нея, или неин заместник, обвинението е, че Петрова е упражнила влияние той да бъде сключен. Срещу това тя е получила ваучери за нея и дъщеря си за екскурзия до Тайланд. Като пример за завишени цени на продуктите от прокуратурата дават 7.50 лв. цена за 1 кг грозде.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от 1 до 8 години, като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.
Прокуратурата е внесла в съда искане за отстраняване от длъжност на Райна Петрова за длъжностни престъпления и търговия с влияние.
Разследването по случая продължава.