Дунав „яде“ кейовата стена в Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дунав „яде“ кейовата стена в Русе

Русе /КРОСС/ Кейовата стена по поречието на Дунав в района на бул. „Придунавски" се руши.Това съобщи директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.
По думите му, най-сериозно е засегнат участъка познат на русенци като „Конския плаж". Той е изграден преди повече от 70 години, но до момента по него не са извършвани никакви укрепителни или рехабилитационни дейности.
Община Русе има изготвен технически проект за рехабилитация и възстановяване на съоръжението, каза още Димитров. Стойността му е около 1 800 000 лева. Общината обаче не разполага с необходимия финансов ресурс и най-вероятно ще кандидатства пред междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да може съоръжението да се запази. То е необходимо и на пристанище „Пристис" и на града като цяло", каза Димитров.
Целта при възстановяването е да се запази архитектурният облик на стената. Ще се използва всичкия наличен камък, като в съоръжението ще бъде вложен едва 10 процента нов, който сега е разрушен и негоден за строителство.
Според Димитров, ако не се вземат скоро мерки, има опасност от пълното разрушаване на стената и прилежащата инфраструктура - кейовата ивица с пешеходната зона. Проблем според него ще бъде и осигуряването на необходимия брой каменоделци, тъй като тази професия е на изчезване, съобщава ruse-news.com.