Служителите на "Автомагистрали-Черно море" излизат на нов протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служителите на "Автомагистрали-Черно море" излизат на нов протест

/КРОСС/ Служителите на „Автомагистрали-Черно море" ще излязат утре по обяд на протест, който ще се проведе на пътен възел „Белокопитово" на АМ „Хемус", на разклона за Търговище. Това съобщи синдикалният лидер на КНСБ във фирмата Господин Янков.
Причина за гражданското им недоволство са неизплатени от държавата над 12 млн. лв. и забавени заплати за три месеца.
„Правим го протеста по простата причина, че ни обещаха Министерството на регионалното развитие да се ангажира със случая и на заседание на Министерския съвет да се гласуват целеви средства, с които да се плати на фирмата за новия участък на магистралата. Заседанието на правителството вчера мина и нищо не е направено. Вече станаха много, много лъжите", обясни Янков.
По думите му само след седмица трябва да започне изплащането на заплатите на работниците за месец юни. „Досега няма никаква индикация ще дойдат ли други пари и кога фирмата ще може да им плати заплатите на служителите. Аз съм се ангажирал със споразумение с директора, че пари дойдат ли ще им се осигуряват заплатите", посочи синдикалният лидер на КНСБ във фирмата.
Господин Янков уточни, че не се планира по време на утрешния протест да се блокира движението, но изрази притеснение, че нещата могат и да излязат извън контрол.
"Министър Десислава Терзиева ми каза, че ще направи всичко възможно след 20 юли решението за целевото финансиране да влезе в Министерски съвет, който да излезе със свое решение", съобщи за Topnovini.bg областният управител на Шумен Венцислав Венков. Вчера той проведе среща с министъра на регионалното развитие по въпроса с неразплатените средства на "Автомагистрали - Черно море".
Венков посочи, че казаното от министър Терзиева са добри намерения, но процедурата по отпускане на парите не е свързана само с Министерство на регионалното развитие, но и с Министерство на финансите.
Вчера Агенция „Пътна инфраструктура" преведе на фирмата 600 хиляди лева, които обаче стигат само за изплащане на априлските заплати на работниците. Платените пари са за частично плащане за извършени дейности по път в Каолиновско. Държавата продължава да дължи общо 12.4 млн. лв. на "Автомагистрали Черно море".
В понеделник работещите в "Автомагистрали Черно море" протестираха пред Областна управа в Шумен. Същият ден от АПИ изпратиха съобщение до медиите, че Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка Шумен - Белокопитово от АМ „Хемус". В съобщението се казваше още, че след осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, пише shumen.topnovini.bg.