Световен ден на населението
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Юли 2014 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на населението

/КРОСС/ Днес е Световният ден на населението. Празникът е обявен от ООН и се отбелязва в чест на рождението на 5-милиардния жител на планетата на 11 юли 1987 година.

И ако в световен мащаб денят повдига дискусии за свръхпопулацията и пренаселването на Земята, в България отчитаме обратната тенденция - демографска криза, застаряване на населението и обезлюдяване на малките села. През последните 24 години населението у нас е намаляло с близо два милиона души, твърдят от БАН, цитирани от БНТ.

В Северозападна България само за 2013-та година са закрити 169 обезлюдени села. А населението продължава да застарява. По данни на БАН всеки пети у нас е над 45 години. Само между 2012-та и 2013-та година сме се стопили с 40 000 души.

Въпреки проблемите обаче, учените са категорини, че най-мрачните прогнози, свързани с изчезването ни като нация до няколко десетилетия, няма как да се сбъднат.

А тази година има и позитивна тенденция - детската смъртност намалява, а раждаемостта леко се покачва. За съжаление - все още не достатъчно, за да компенсира отрицателния прираст.