Кадиев: Актуализацията на бюджета ще разчисти пътя за следващото правителство
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2014 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кадиев: Актуализацията на бюджета ще разчисти пътя за следващото правителство

/КРОСС/ "Според мен може да се мине и без актуализация на бюджета, но по-чистият начин е да се актуализира, защото така се разчиства пътя за следващото правителство." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Георги Кадиев, бивш депутат от Коалиция за България.

"И миналата година правихме актуализация на предишния бюджет, така че това не е някаква неочаквана мярка", добави той.

"В митниците например са предвидили например 100 милиона акциз от Нефтохим за април, но тогава той беше затворен и ето ви 100 милиона назад в заложените приходи. Те естествено ще бъдат компенсирани в някаква степен през следващите месеци, но едва ли ще бъдат събрани изцяло заложените приходи. Изоставането на приходите към момента в сравнено със заложените е около 600 милиона лева, но е важно какво ще е изоставането в края на годината", добави бившият депутат.

"2 милиарда повече приходи в бюджета в сравнение с миналата година беше рискован, но амбициозен ход, който в момента за съжаление не се оправдава", добави той.

"Ако държавата беше застанала така зад КТБ както го стори с ПИБ, изобщо нямаше да се стигне както до това затваряне и проверки, които наблюдаваме в момента", смята Кадиев на въпрос относно одита на БНБ за КТБ, който трябва да бъде обявен днес.

Относно закона за дейността на офшорните фирми Георги Кадиев коментира, че неговото предложение е имало за цел такива фирми, които имат взаимодействия с общини и други държавни институции, те да обявят официално кой е техният собственик, за да се знае с кой се прави бизнес.

"Да, естествено тази мярка не е гаранция, че няма да има офшорки, но не е и това целта. Предложението на Йордан Цонев от ДПС за допълнение към законопроекта обаче обезсмисля самия законопроект, защото той предложи, ако в дадената фирма един собственик има по-малко от 10 процента дял, той не е длъжен да обявява името си. Така всъщност може да се направят 10 офшорни фирми с дялово участие на собственитице от 9.9 процента в по-голямата фирма и по този начин законът ще бъде заобиколен. Смисълът на този закон е не да спре офшорните фирми да работят в България, защото това би било противозаконно, а смисълът му беше собствениците на тези фирми да се обявят публично и да се знае кои са", категоричен бе той.

"Причината за провала на БСП не може да се корени в ДПС или който и да е друг, а за провала сме виновни всички ние в партията и най-вече лидерът Сергей Станишев, защото той носи най-голямата отговорност. А най-голямата ни грешка беше предложението Делян Пеевски да застане начело на ДАНС", каза Георги Кадиев.

На въпрос относно Конгреса на БСП той заяви: "Кандидатите са различни, всеки си има силни и слаби черти. Аз като се гледам отстрани имам една разлика от останалите - че съм отворен за периферията. 50 човека със симпатии към други партии ще ме поздравят сега като изляза навън. Ако БСП иска да се отваря, ще гласува за такъв тип."