САЩ готови да посредничат за мира между Израел и Ивицата Газа
Секция: СВЯТ
11 Юли 2014 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ готови да посредничат за мира между Израел и Ивицата Газа

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама и израелският минстър-председател Бенямин Нетаняху обсъдиха в телефонен разговор размяната на огън между Израел и "Хамас".

По време на разговора президентът Обама е споменал отново официалната американска позиция, която осъжда продъжаващия от "Хамас" и други групировки ракетен обстрел над Израел. Той е подчертал правото на Израел да се защитава срешу подобни атаки, предава БНР.

Според Белия дом президентът е коментирал с безпокойство риска от ескалация и е наблегнал над необходимостта за полагане на усилия от всяка една от страните за запазване живота на цивилните граждани и възстановяване на мира. Обама е казал още, че Съединените щати са готови да участват като медиатори за връщането към споразумението за прекратяване на огъня от 2012-а година.

Обама и Нетаняху са дискутирали и темата за Иран, като президентът на САЩ е казал, че Америка няма да подпише споразумение, без да има гаранции, че ядрената програма на Иран е единствено за мирни цели.

Размяната на огън между Израел и "Хамас" по Ивицата Газа продължава вече четвърти ден. Израелската военна операция срещу "Хамас" и други военизирани групировки е отнела поне 80 живота в Газа, повечето от които на цивилни граждани. Според местното здравно минстерство ранените са над 500.