Проф. Герджиков: Само коалиция ГЕРБ - БСП ще направи България стабилна
Секция: Интервюта
11 Юли 2014 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Герджиков: Само коалиция ГЕРБ - БСП ще направи България стабилна

/КРОСС/Проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001-2005), пред "24 часа"

- Проф. Герджиков, как ви изглежда отстрани ситуацията в държавата в момента - парламентът не работи ефективно, партиите не могат да се разберат, правителството не казва кога ще подаде оставка? Вие пишете стихове, можете ли да опишете ситуацията в рими?

- Ще опитам:

Пак събра се парламентът.

Пак събра се, но, уви,

свърши неговото време,

нищо, май, не сътвори.

Извън стихотворната форма мога да кажа, че се радвам, че не съм в парламента в момента. Ситуацията е изключително нелицеприятна. Дадоха първите признаци, че ще поработят, макар и за оскъдното оставащо време -

за нещо малко се разбраха,

та се в залата събраха.

Трябва да e ясно, че политическите мъже и жени имат задължение към държавата, а не към партийните си централи и в името на държавния интерес са длъжни да отстъпят от тяснопартийните интереси. Ако успеят да разберат това, ще е най-добре за всички. Но "всеки гледа мене си", както е казал Гарабед. И понеже нито ГЕРБ, нито БСП искат да губят електорат заради крачка един към друг, ситуацията е такава. А ДПС винаги си е знаело интереса.

- Ако бяхте председател на Народното събрание в тази ситуация?

- Вероятно щях да се разболея. Защото председателят на парламента няма властта, която има ръководителят на което и да е ведомство - той е пръв сред равни. Не може да ги строи в две редици, не може да ги уволни, така че

не може да направи нищодруго, освен да си скубе косите

- Но в следващия парламент конфигурацията ще е горе-долу същата, с малки допълнения. Ще бъде ли по-ефективен?

- Не виждам какво коренно ще се промени, няма откъде да дойде това. Бареков ще внесе известен колорит, но ние нямаме нужда от колорит, а от балансирано, разумно и държавническо мислене и поведение. Ще влязе вероятно и Реформаторският блок, но в този конгломерат има центробежни сили и не се знае в кой етап ще се разпадне.

Т.е. няма да има нищо по-различно. Дано да не съм прав, защото има съживяване в европейски план на икономиката, но ние последни ще го усетим. Не искам непрекъснато да сме на ръба на икономическа криза и да имаме проблеми със здравеопазване, с образование и с всичко останало. Докога така?

- Трябва ли следващото правителство да е на конституционното мнозинство - с подкрепата и на ГЕРБ, и на БСП?

- Отдавна говоря, че германският модел, което в нашите условия значи точно това, е нещото, което може да направи България по-стабилна и да преодолеем състоянието в момента. От гледна точка на партийни интереси е трудно за осъществяване. Но ако стане, ще сваля шапка и на двете партии.

- Били сте партньор с ДПС в две правителства - не им ли е време да седнат на резервната скамейка?

- ДПС винаги знае как да застане така, че да бъде незаобиколим фактор в политиката. Няма друга такава стегната партия. Но им е време да останат на резервната скамейка, защото твърде добре работят по места, в смисъл че завладяват средния ешелон на чиновническите постове. И

би било оздравително известно време да гледат

отстрани и да нямат тези възможности да кадруват

- Слагаме точка на ерата "Станишев" в БСП - ще оцелеят ли?

- Това е оздравително за БСП. България има нужда от стабилна, сериозна лява партия. И понеже Станишев е начело вече 13 г., БСП стигна до задънена улица. Промяната най-лесно се усеща, когато лидерът слезе от върха. Тогава ще има обновяване. Дано този процес продължи в правилната посока, за да се оздрави БСП, защото тя е полезна за България. Още по-полезно е да има и стабилна дясна партия, както и силен център.

- Станишев подходящ ли е за еврокомисар?

- Той има политически опит, познат е в Европа и се ползва с добро име. Колцина могат да постигнат неговия пост - председател на ПЕС. Така че за мен той е силна фигура, която може да работи добре в Европа и да представлява добре държавата. Независимо че претърпя неуспех у нас, той би бил успешен като еврокомисар.

- Колко бихте писали на този парламент като законотворчество?

- Омръзна ми да съм критичен, но не мога по друг начин - имаме сбъркан механизъм за правене на закони. Ние сме изключително самодейна държава в това отношение. Имам опит и съм участвал в разработването на нормативни актове в Германия. Няма нищо общо с това, което се прави у нас.

Ние пишем закони на коляно, като екстрена мярка от днес за утре

А изработването на закон е нещо съвършено различно. Това ми е болна тема. За мен ще е белег за това, че България е стабилна държава, ако парламентът или вече не е постоянно действащ орган, или ако приема по 10 законодателни акта на година. А не като сега - подготвя се 100-тната промяна на КСО, който е от 2000 г., което е световен рекорд. Това показва такава законодателна незрялост, че нямам думи.

Преди 10 ноември чисто като технология законите се правеха по-правилно. Имаше законодателен съвет от най-добрите юристи. Вярно е, че се обслужваше друга система, но поне правно-технически нещата бяха по-нормални. Това ми е болката и вероятно с нея ще си умра.

- Заедно с други известни имена от НДСВ поискахте закриването на партията. Защо?

- Родоначалник на тази идея, която не е нова, е Минчо Спасов. Аз първи я прегърнах горещо. НДСВ беше явление в политическия ни живот и изигра историческа мисия. НДСВ има огромна заслуга за влизането на България в НАТО и в ЕС. По времето на НДСВ страната вървеше добре в икономическо отношение, имаше съживяване във всички области на живота, усещаше се европейският дух, внесен от лидера ни Симеон Сакскобургготски. Но след изборите за 41-о НС НДСВ изгуби позиции по редица причини. И тръгна надолу, което за мен е необратимо движение.

Не отива на политическа сила, която е била начело на държавата и

постигнала сериозни успехи, да се бори и гърчи за 1% доверие

Това е почти клинична смърт. Мъчителни са опитите да съживяваме този организъм с изкуствено дишане. Затова нашата идея бе да направим заключителен конгрес на партията, в който да кажем какво сме постигнали и да я закрием по най-тържествения начин. А партийните пари - те са няколкостотин хиляди лева, да ги дарим на Фонда за лечение на деца. И така с достойнство да слезем от политическата сцена.

- С какви аргументи новият лидер Антония Първанова отхвърли идеята ви?

- Антония Първанова е голям ентусиаст и има енергия колкото за една АЕЦ. Обяснява се, че хората по места ще приемат това като предателство и че искат да работят за НДСВ. Все пак около 20 хил. души гласуват за партията, което не е и съвсем малко. Но в национален мащаб не е достатъчно. Така че очевидно идеята ни няма да се реализира, защото не може шепа хора, пък били те знаковите ѝ фигури, да определяме бъдещето на партията.

- Какво ще направите тогава? Ще напуснете ли?

- Не, това е моето политическо семейство и няма да го сменям. Но ще изляза от ръководството, от Националния съвет, и ще остана редови член.