Стефан Константинов: Проблемите в здравеопазването трябва да се решат в парламента
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2014 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Константинов: Проблемите в здравеопазването трябва да се решат в парламента

/КРОСС/ "Здравеопазването ни не боледува отсега и ситуацията, която наблюдаваме днес и в която лекарите се оплакват от недофинансиране и липса на реформи не е нова, тя хронично се повтаря." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

"Проблемите в здравеопазването трябва да се решат на най-високото ниво в държавата, а именно в парламента. Още от тройната коалиция, като се мине през управлението на ГЕРБ и няколкото здравни министри там и се стигне до днешната министърка, всички са имали идеи и са се опитвали да започнат реформи в здравната система, но когато тези предложения са стигали до парламента и те образно казано са изчезвали. Един от симптомите, че здравната система не се управлява добре е големият брой на хоспитализациите. Преди няколко години техният брой беше около 1 милион годишно, докато сега тази бройка е около 2 милиона. Тъй като българите не сме се увеличили двойно изводът е, че парите за здравеопазване просто не се управляват добре. Очевидно това е лесния начин да се усвоят определяните всяка година за здравеопазване около 3 милиарда или повече лева", каза още той.

"Министърът може да предложи едни реформи в НС, но той трябва да има подкрепа от правителството и от политическите партии в парламента. Аз като лекар бих искал да се дадат максимално количество пари в здравеопазването. Проблемът е, че протестиращите в момента лекари и болници дори и да се дадат допълнителни пари за здравеопазването, те няма да видят тези допълнителни средства, а ще изтекат в установилите се в системата лобита", смята д-р Стефан Константинов.