Спасението на вложителите в КТБ ще струва около 2 млрд. лв.
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2014 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасението на вложителите в КТБ ще струва около 2 млрд. лв.

София /КРОСС/ Схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от бюджетната комисия. На извънредното заседание ръководството на БНБ представи резултатите от одита на КТБ и мерките, които ще предприема спрямо банката.
Чобанов посочи, че ще бъдат внесени законодателни промени, с които да бъде увеличен таванът на дълга, а вариантите за теглене на този нов дълг ще бъдат описани в предложенията за законодателни промени.
Има вероятност ликвидната подкрепа за банката да увеличи бюджетния дефицит и той да надхвърли ограничението от 3 на сто, каза Чобанов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски има ли опасност България да влезе в процедура по свръхдефицит.
Има теоретична възможност за това, но в зависимост от инструментите може и да не се стигне до това, отговори Чобанов и увери, че в предложенията за промени в законодателството ще бъдат описани всички възможности. Той изтъкна, че дори това да се случи, ще е еднократно и догодина няма да се повтори.
Менда Стоянова от ГЕРБ предупреди, че във фонда за гарантиране на влоговете има само 2.1 млрд. лв., а след оздравителната операция ще загуби 1.5 млрд. лв., което означава, че трябва спешно да бъде попълнен, съобщи "Дневник".