Гечев размаха пръст на БНБ
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2014 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гечев размаха пръст на БНБ

София /КРОСС/ Нашата позиция ще бъде детайлна и категорична, когато БНБ ни представи конкретен план, разписан с числа кое колко ще ни струва. Това каза депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Румен Гечев по време на заседание на комисията по бюджет и финанси.
Гечев заяви, че депутатите от всички парламентарни групи настояват да получат отговор на въпроса колко биха стрували различните варианти за българската икономика и обикновения данъкоплатец, тъй като до момента няма избран окончателен вариант.
"Този вариант, по който ние и в момента изразяваме принципно съгласие за одържавяването на по-малката "Агрикол", това, което може би не беше казано и ще бъде интересно за българската общественост. Основната причина да обърнем внимание на този реален и вероятно работещ вариант, е че по този начин няма да прекъснем нормалното функциониране на десетки фирми от важни отрасли, които имат сметки в тази банка", добави депутатът. И подчерта, че евентуалните загуби не са загуби само на данъкоплатците, а и на БВП, социални помощи и други.
"Затова е обща нашата отговорност, защото тя касае и българската икономика и бюджета", заяви той. "Коалиция за България" ще продължи да участва активно в консултациите и обсъжданията, заедно с оторизираните институции за решаването на този частичен, но сериозен проблем в отделна банка - КТБ", каза още Гечев.
Той изрази несъгласието си вината да бъде прехвърлена само на Банковия надзор.
"Тези 3,5 милиарда лева не са кредити и колети, които са раздадени в последните два месеца или даже последните 2-3 години. Тези 3,5 милиарда са раздавани в последните години и тук възниква проблемът и с отговорността на БНБ", каза още Гечев. По думите му, ако подобно предложение за законодателни промени беше направен, сигурно много отдавна въпросът е щял да бъде решен.
"Няма как БНБ да не си понесе отговорността и вече си е вътрешен проблем на БНБ - работил ли е надзорът или не е работил добре", заяви Гечев и посочи, че очевидно щом е пропуснал такава сума, не е работил добре.
„Проблемът е в трите милиарда и половина, а не в колко часа и с каква кола са изнесени последните 200 милиона и тревожното в случая е че държавните институции, включително БНБ не са реагирали през тези години", каза още Румен Гечев.