Щетите от бедствията в Ловешко възлизат на 1.4 млн. лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2014 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щетите от бедствията в Ловешко възлизат на 1.4 млн. лв.

Ловеч /КРОСС/ Тази сутрин в Ловеч бе отменено бедственото положение. Областният управител Милко Недялков изпрати и предупреждения до кметовете на осемте общини в областта за очаквани нови интензивни валежи и бури днес в следобедните часове.
Ловешка област е една от петте в Северна България, където беше обявен жълт код. Предупредени бяха всички общини на територията на Ловешка област. Жители на областта бяха призовани да бъдат внимателни в следобедните часове и при възникване на бури да предприемат необходимите за сигурността им действия.
Областният управител Милко Недялков е изпратил мотивиран доклад до Междуведомствената работна група за финансово подпомагане на засегнатите от природни бедствия общини в региона. Общият размер на поисканата финансова помощ е малко над 1,4 милиона лева.
Най-засегнати от природните бедствия от края на юни и началото на юли са общините Тетевен и Луковит. От обилните валежи в Тетевен са започнали свлачищни процеси, които застрашават сигурността на населението. Свлачище подкопава и десния брегови склон на река Златна Панега в подножието на луковитския квартал „Голия връх". Свличането на земната маса е засегнало и пътната настилка, което допълнително застрашава сигурността на жителите на града. Ако не се вземат спешни марки, има опасност да бъде засегната и електропреносната мрежа в района.
Обилните валежи през последните месеци са станали причина и за други поражения върху инфраструктурата в Ловешка област. Частично пропадане на пътно платно има и в община Угърчин.
Активизирали са се и две свлачища в Априлци, като там има опасност да се блокира достъпът на живеещите в някои махали към центъра на града, съобщи БНР.