Китайска делегация посети АЕЦ “Козлодуй”
Секция: ИКОНОМИКА
11 Юли 2014 18:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайска делегация посети АЕЦ “Козлодуй”

/КРОСС/ Посланикът на Китайската Народна Република в България Н. Пр. Уей Дзинхуа посети АЕЦ "Козлодуй" на 11 юли. Водената от него делегация включваше ръководители на държавните корпорации SNPTC (State Nuclear Power Technology Corporation) и SNPEC (State Nuclear Power Engineering Corp., Ltd.), на института SNERDI (Shanghai Nuclear Engineering Research and Design Institute), както и представители на китайското посолство у нас. Те бяха придружавани от Стефан Витлиянов - главен експерт инфраструктура, отдел "Сигурност" в Български енергиен холдинг ЕАД, и Валерия Тошева - експерт в отдел "Електроенергийни проекти", БЕХ ЕАД.
В Информационния център на АЕЦ гостите имаха среща с ръководния екип на Дружеството, по време на която бяха запознати с развитието на ядрената енергетика в България и с приоритетите в дейността на атомната централа. По време на разговорите изпълнителният директор Иван Генов отбеляза, че това е първото посещение в АЕЦ "Козлодуй" на китайска делегация от толкова високо ниво, и подчерта: "Ние следим с огромен интерес развитието на ядрената енергетика в Китай, където в момента се изграждат много нови ядрени централи и където предстои да бъде въведен в експлоатация първият реактор AP-1000". Негово Превъзходителство Уей Дзинхуа изрази надежда, че това посещение ще допринесе за сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни и припомни, че добрите отношения между Китай и България имат 65-годишна история.
В момента в Китайската Народна Република се експлоатират 20 ядрени енергоблока, други 28 са в процес на изграждане, каза Гу Джун, президент на SNPTC. Това, че блоковете са от различен тип, е огромно предизвикателство и в същото време възможност за комуникация с различни страни в сферата на ядрената индустрия, допълни Гу Джун.
В програмата на делегацията бе включено и посещение в командната и машинната зала на пети енергоблок.