НПО-тата без право на глас във Фонда за лечение на деца?
Секция: Здраве
11 Юли 2014 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПО-тата без право на глас във Фонда за лечение на деца?

София /КРОСС/ Промени, които предстои да се направят във Фонда за лечение на деца, ще изключат възможността неправителствените организации и медиите да участват във взимането на решения във връзка с лечението на малчуганите.
В това се опасява Десислава Хурмузова, която е в настоящия състав на съвета и представлява фондация „Спаси, дари на...".
Пред Дарик Хурмузова припомни, че се планира общественият съвет да се раздели на две и основните решения във фонда вече да се взимат от експертна комисия, в която няма представители на неправителствения сектор. Според проф. Владимир Пилософ, който е председател на работната група, изготвила промените обаче новата структура ще позволи да се оптимизира дейността на фонда и заявленията на болни деца да се разглеждат много по-бързо, отколкото досега.
В проект за промяна в структурата на фонда се предлага общественият съвет към институцията да се раздели на две. Идеята е едната част да се превърне в експертна комисия от 9 души, сред които да има представители на Здравното ведомство, на Държавната агенция за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане. Именно тези хора ще решават кое от децата в коя болница да се лекува и за какви пари, подчерта Хурмузова.
„Другата част от осем човека, които са неправителствени организации, БЧК и медиите, няма да имат право на глас, само могат да присъстват при желание. А задълженията на този Обществен съвет от 8 човека ще е да набират средства за дейността на фонда. Освен това ще се изберат нова комисия и нов съвет", добави тя.
Проф. Владимир Пилософ обаче е убеден, че промените не целят да изключат представителите на неправителствените организации от фонда, а да ускорят темпото, с което институцията разглежда заявленията на болни деца.
„При сегашната работа на фонда разглеждането на документацията, подадена от родителите, става от неекспертни лица. Затова насочват документацията към някакъв експерт и когато се получат тези становища, те се представят на Обществения съвет за обсъждане. Тогава се натъкваме на куп нерешени проблеми, в резултат на което настояваме да се върнат документите пак за разглеждане, което прави цялостната процедура тромава. Поради това здравното министерство излезе с решение да раздели съвета на професионална част и обществения съвет", каза още той.
Проф. Пилософ е категоричен, че промяната в структурата на фонда не налага нуждата от актуализация на парите за институцията.