Ателие "Културно-историческо наследство и археология" в русенския музей
Секция: КУЛТУРА
13 Юли 2014 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ателие "Културно-историческо наследство и археология" в русенския музей

Русе /КРОСС/ Какво представляват крепостите и какви са били средновековните граждани научиха в края на първата седмица участниците в професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология" към Лятна академия „Бистра и Галина" 2014. Любопитните факти за живота в крепостите бяха представени от музейния педагог Магдалена Трифонова по специално създадената Книга на крепостите. Петъчното занятие продължи с образователната игра „Археологическа експедиция", в която децата описваха в групи три предмета от различна епоха, а обиколка на централната част на града постави акцент върху архитектурното наследство на Русе.

През изминалата седмица се разгледаха различни теми, сред които „Русе през Възраждането" - с посещение на Пантеона на възрожденците и къща музей „Захари Стоянов", където участниците се срещнаха с историчката Теодора Бакърджиева. Темата „Русе - романтичен и модерен" бе представена в Музея на градския бит, където ги очакваше историята за русенските балове и легендата за красивата Калиопа.
Среща с археолога Стоян Йорданов предстои в началото на новата седмица - в понеделник, 14 юли 2014 г., когато ще посетят Средновековния град Червен и Ивановските скални църкви.