Охраната на мюфтийството нападна екип на СКАТ
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юли 2014 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Охраната на мюфтийството нападна екип на СКАТ

/КРОСС/ Екип на ТВ СКАТ е бил грубо възпрепятстван от охранители на Главното мюфтийство да заснеме турския вицепремиер Емрулах Ишлер, който е на полу-тайно посещение у нас. Когато турската делегация, придружавана от Главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, влиза в сградата на мюсюлманското изповедание, операторът на ТВ СКАТ е бил притиснат от един охранител и двама полицаи, а камерата му изблъскана. Журналистите от СКАТ са изгонени със заплахи да не снимат, докато оператор от турска медия необезпокоявано прави кадри от събитието.
Като вицепремиер на Турция и личен съветник на Ердоган, Емрулах Ишлер отговаря за политиката на Анкара сред т.нар. външни турци и братски общности на териториите на бившата Османска империя. Ишлер е възпитаник на Саудитската религиозна школа и е заемал важни постове в организацията "Ислямска конференция". Емрулах Ишлер лично наблюдава съхранението и възстановяването на Османското културно-историческо наследство на Балканите и в частност процесите в България, свързани с претенциите на мюфтийството за собствеността на вакъфските имоти.
Освен посещението при Главния мюфтия, дясната ръка на Ердоган проведе среща и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Противно на обичайната практика, тази среща не беше предварително обявена и практически остана скрита за медиите. По-късно от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха съобщение, от което става ясно, че турският вицепремиер е повдигнал отново въпроса за възстановяване на вакъфските имоти у нас.
Подобно на скандалното посещение в България на бившия турски вицепремиер Бекир Боздаг през август миналата година, визитата на неговия наследник на поста Емрулах Ишлер също се проведе тайно от българските медии. Нещо повече - властите съдействат на турските медии да вършат работата си и възпрепятстват българските да осведомяват българската общественост.