Кунева: България няма план за влизане в еврозоната
Секция: ПОЛИТИКА
13 Юли 2014 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кунева: България няма план за влизане в еврозоната

/КРОСС/ България няма план кога и как ще влезе в еврозоната. Еврозоната ни дава възможност да ползваме контролните механизми и системите за сигурност на ЕС. Веднага трябва да предприемем мерки и за влизане в Банковия съюз на Европа. Това заяви в ефира на „България он Ер" лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя припомни, че настояването на започване на действия по тези две членства е част от декларацията на Реформаторския блок от петък по повод последните събития в банковата система у нас.
Кунева каза още, че не от вчера страната ни не предприема никакви действия към приемане на единната европейска валута и опроверга твърденията, че МВФ трябва да „влезе" в страната. Тя обясни, че повече от постигнатото до момента в условията на валутен борд МВФ няма как да допринесе, защото е възможно да партнира с България по три начина, като и трите са неизгодни или България не покрива критерии, за да се възползва. МВФ не може да влезе като „stand-by" споразумение, защото това значи Фондът да управлява страната, нито като т.нар. гъвкава кредитна линия, защото нямаме нужната политическа стабилност. България не може да ползва и т.нар. предпазно споразумение, което е за определен период от време, обясни Кунева и добави, че много по-добре за страната би било да започне преговори с Европейската централна банка за членство в Банковия съюз на Европа. Така преходът и към еврото ще стане много по-плавен и ние ще се възползваме от всичките си предимства като членове на ЕС, подчерта Кунева.
На въпрос за ситуацията в банковата сфера у нас тя каза, че ако управляващите следват публичния интерес, трябва да предоставят ясен анализ, изводи и мерки занапред, вкл. за запазване интереса на вложителите.
Кунева изрази съжаление, че точно една от нейните директиви като еврокомисар - директивата за правата на потребителите, не е била приета от България, а всички останали страни от ЕС вече я прилагат. Тя припомни, че българските депутата гласуваха измененията в Закона за потребителите в деня, в който ЕК обяви санкции срещу Българи вкл. и за това, че не е транспонирала тази директива.
България се наблюдава и заради икономическите, финансовите й показатели, за спазването на законодателството, защото ЕК се тревожи за нас, каза Кунева. Тя нарече шокиращи нарушенията в правата на потребителите, в сектора на здравеопазването, неизпълнените ангажименти на България към опазване чистотата на въздуха, нарушенията при заетостта и обезщетенията, голямото закъснение за въвеждане на електронно правителство като сфери, в които ЕК е обявила санкции срещу България. Нарушени са основни права на гражданите - като потребители, като пациенти, като работещи, на правото им на чист въздух, на електронно обслужване, обобщи още санкциите Кунева.
Тя припомни, че през 2015 изтичат преходните периоди на България, които Кунева е договорила като главен преговарящ. България и Полша успяхме да договорим най-много преходни периоди сред останалите 12 нови страни членки, но тези периоди бяха, за да успеят страните ни да синхронизират стандартите си с европейските. Сега тези срокове изтичат и ако не отговаряме на изискванията, ще плащаме санкции, каза още Меглена Кунева.
Във връзка с тиражирането на номинацията й за еврокомисар тя каза, че с нея не са водени разговори, както и че има готовност да представи и пред президентството, и пред парламента работата си като комисар - отчет, който след мандата й националният парламент все още не е поискал.

 

Снимка: Булфото, всички права запазени