Близо 900 българи кандидатствали за сезонна работа в Европа
Секция: ИКОНОМИКА
14 Юли 2014 07:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 900 българи кандидатствали за сезонна работа в Европа

/КРОСС/Около 900 българи са кандидатствали за сезонна работа през лятото в Европа и са били одобрени от работодателите чрез посредничеството на Агенцията по заетостта. Това разказа в интервю за Дарик Юлиана Николова, която е главен експерт в агенцията.

Между 500 и 1000 работни места средногодишно обявяват европейските работодатели в селското стопанство и хотелиерството и ресторантьорството. Една от най-примамливите оферти за това лято е тази за готвач в Германия, чиято заплата стига 2000 евро.

И през това лято най-много българи ще работят в селското стопанство в Испания и Дания и в хотелите и ресторантите в Германия. Заплащането зависи от стандарта в съответната държава, от професията и от квалификацията на работника. Агенцията по заетостта проверява дали обявените заплати отговарят на местните ставки, обясни Юлиана Николова, и даде пример с Германия.

„Помощният персонал в системата гастрономия ще получава брутна заплата между 1270 и 1500 евро, в зависимост от тарифните ставки и опита. Най-добре платени са готвачите, които ще получават около 2000 евро", добави тя.

От Агенцията по заетостта отчитат спад на броя кандидати за лятна работа в чужбина в сравнение с времето преди 5-6 години. Сред причините са отворените от началото на годината трудови пазари почти навсякъде и личният контакт между работник и работодател след първото работно лято.

„Има и един много интересен факт, който е валиден особено за селското стопанство. Понеже там изискванията са доста занижени - обикновено желание за работа и добро здраве, отиват групичка от едно семейство или една махала, работодателят не одобрява някого от тях и всички си тръгват в знак на солидарност. И по този начин губят възможност", каза още Николова.

Освен заплата, повечето работодатели в селското стопанство осигуряват квартира, а в хотелите и ресторантите често има и едно безплатно хранене.