38 души окупират 62 шефски поста в енергетиката
Секция: ИКОНОМИКА
14 Юли 2014 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
38 души окупират 62 шефски поста в енергетиката

/КРОССТридесет и осем души заемат 62 ръководни места в държавната енергетика. 14 от всички ръководни позиции са на изпълнителни директори, а останалите на членове на съвети на директорите, наздорни органи и управителни съвети. За всяка от тях се взема отделно възнаграждение.

Сред най-касовите шефове в енергетиката до миналия петък беше Иван Йончев. Той беше едновременно директор на Българския енергиен холдинг и член на съветите на директорите на "Южен поток България" и на "Мини Марица изток".

В края на седмицата обаче Йончев беше освободен от постовете в добивното дружество и енергийния холдинг, но пък беше назначен в АЕЦ "Козлодуй" и запази поста си в "Южен поток България". Сега взима възнаграждение от два борда.
На три стола стои и директорът на дирекция в "Държавния резерв" Илко Желязков. Той е в бордовете на БЕХ, на ТЕЦ "Марица изток 2" и на ТЕЦ "Марица изток 2 (9 и 10)", което отговаря за строежа на нови блокове в държавната централа.
Общо шефовете в енергетиката, които заемат повече от една позиции, са девет. В това число не влизат 14-те изпълнителни директори, които са и в бордовете на дружествата, пише "Труд".

Сред тези с по две местоработи е Георги Христозов - председател на съвета на директорите на БЕХ, който е и в борда на "Мини Марица изток". С два поста е съветникът на икономическия министър Драгомир Стойнев - Сава Савов. В два борда е и новоизбраният изпълнителен директор на БЕХ Жаклен Коен.
Уставите на държавните енергийни фирми позволяват шефовете им да работят и в други такива дружества.

За всеки пост, който заемат, шефовете в енергетиката получават допълнително заплащане. Според данни на икономическото ведомство към края на 2012 г. средните заплати в БЕХ са били 5000-6000 лева. Участието в събрания също се плащало с четирицифрени суми.