Според министър Папазов превишената скорост е причината за влаковата катастрофа при Калояновец
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2014 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Според министър Папазов превишената скорост е причината за влаковата катастрофа при Калояновец

/КРОСС/Два дни след влаковата катастрофа при гара Калояновец продължават въпросите за случилото се. Министърът на транспорта Данаил Папазов смята, че причините за инцидента са комплексни.

Пред БНР Папазов коментира: Техниката е много остаряла. Вторият случай с товарния влак, той е на частна компания. И, ако за него може да се говори за по-стара техника, но с първия случай на трасето за Варна се движат най-добрите влакови композиции. Очакваме официалната версия на следствените органи. Мога да кажа за общоизвестните на всички ви версии. Аз съм почти сигурен, че превишената скорост е една от основните причини, защото няма как така да бъдат разпръснати вагоните при скорост от 40 км/ч. Знае се ,че в този локомотив има такава система / автоматична локомотивна сигнализация - б.ред./, в различни участъци по различни причини тя се изключва. Субективният фактор е основен в БДЖ и не може да бъде игнориран. Другото важно е, че според проверката, която извърших този локомотивен машинист, който за съжаление загина, е бил един от най-квалифицираните в БДЖ. Същото се отнася и за помощник-машиниста, каза министър Папазов и отново посочи, че чакаме официалната версия на разследващите органи.

Две влакови композиции дерайлираха в събота и в неделя. Жп транспортът влезе в черните хроники. В събота следобед край старозагорското село Калояновец загина главният машинист на влака София - Варна, 12 пътници бяха ранени. В композицията са пътували над 150 души. 24 часа по-късно между гарите Чумерна и Гавраилово, близо до Сливен, дерайлира последният вагон на товарен влак.