Великобритания отказа виза на генералния директор на «Ростех»
Секция: Русия
14 Юли 2014 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания отказа виза на генералния директор на «Ростех»

/КРОСС/ Международният авиокосмически салон „Фарнборо" откри врати на 14 юли в покрайнините на британската столица, но без участието на представители на Русия, предаде RT.

Правителството на Обединеното Кралство отказа да издаде визи на представители на руски компании, поради разногласията с Москва относно ситуацията в Украйна. Сред персоните нон грата е и генералният директор на «Ростех» Сергей Чемезов.

„Във връзка с действията на Русия в Украйна, на никой от представителите на руското правителство не бяха изпратени покани за „Фарнборо", съобщиха по-рано от Министерството на външните работи на Великобритания.

Напомняме, че Сергей Чемезов е включен във втория санкционен списък срещу русия, но на САЩ (от 28 април). Името му не фигурира в списъците на ЕС, Великобритания, Австралия, Швейцария и Канада. Въпреки това, британските власти не са допуснали участието на Чемезов, който оглавява съвета на директорите на «Рособоронекспорт», който е част от състава на «Ростех».

Освен това, във Фарноборо е трябвало да пристигнат представители на министерството на промишлеността и търговията на Руската Федерация, а също на Роскосмос, Росавиация, корпорации «Ростехнологии», «Корпорации «Иркут», «РСК «МиГ», «ОПК «ОБОРОНПРОМ», «Вертолётов России», «Сухого», «ОАК» и други. При това, визи не са получили не само представителите на тези компании, но и дори техническите служители, които отговарят за експлоатацията на експонатите на форума.

Форумът „Фарнборо" се провежда два пъти годишно и представлява един от най-мащабните пазари в света за гражданска и военна авиационна техника.