БГ интелектуалците бойкотират Умберто Еко
Секция: КУЛТУРА
14 Юли 2014 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БГ интелектуалците бойкотират Умберто Еко

/КРОСС/Българските интелектуалци бойкотират Умберто Еко при първото му посещение у нас през 1990 г. В разгара на страстите, когато българите се обиждат на „червени боклуци" и „демократи-фашисти" авторът на „Името на розата" е удостоен със званието „Доктор хонорис кауза" на Софийския университет. На церемонията обаче присъстват основно студенти, а на коктейла в НДК идват малцина представители на духовния и културен елит у нас. Сред тях са проф. Аксиния Джурова, по чиято покана Еко пристига, преводачът на романа му Никола Иванов, цигуларят Димо Димов (по това време министър на културата), поетът Валери Петров и дъщеря му Бояна Петрова, фотографът Иво Хаджимишев.

В интервю за сп. „Биограф" проф. Джурова, която е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев" разкрива всички перипетии около гостуването на големия философ и писател у нас. Еко пристига у нас на 12 октомври 1990 г. „Тогава не само Университетът бе останал без средства, но и ние събирахме в една туба бензин от трите литра, които ни се полагаха, за да го посрещнем. На аерогарата се оказахме само аз, преводачът и кореспондентът на в. „Дума" Виолета Симеонова", спомня си проф. Джурова.

Българските домакини настанили колоса на европейската култура в хотел „София" и вечерта в бирхалето проф. Джурова го запознала с Ивайло Знеполски, който три години по-рано издава труда си „Умберто Еко и уханието на розата" (1987).

На следващия ден - 13 октомври Умберто Еко се разходил из града. „Поиска да види изгорелия Партиен дом и беше особено възмутен от състоянието на Мавзолея на Георги Димитров. Недоумяваше за отношението ни към историята и поругаването на един от нейните антифашистки лидери", спомня си проф. Джурова.

В интервюто си тя не отговаря на въпроса защо малцина наши интелектуалци удостояват с вниманието си Еко през 1990-а. „Мисля, че още не е дошло времето да разкажа", отбелязва гостенката на „Биограф".

Твърде вероятно е в дъното на бойкота да стоят политически пристрастия. Проф. Джурова, заради която Умберто Еко идва у нас, е дъщеря на генерал Добри Джуров, командир на партизанската бригада „Чавдар" и министър на отбраната по времето на Тодор Живков. През 90-те години на миналия век обаче подобен произход е меко казано „неудобен" и в очите на новоизлюпените демократи проф. Джурова е „червен боклук".

Дали покрай контактите си с нея за такъв не е минал и самият Еко в някои български умове през 1990-а?