Започна операцията по изваждането на Costa Concordia
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Юли 2014 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна операцията по изваждането на Costa Concordia

/КРОСС/ Започна операцията по изваждането на кораба Costa Concordia, при чието потъване на 13 януари 2012 г. загинаха 32 души. Тя се ръководи от южноафриканеца Ник Слоун.

Корабът, дълъг почти 300 м, ще бъде изваден, като се „инжектира" 30 кутии, обграждащи останките на плавателния съд. По-късно той трябва да бъде вдигнат на поне 2 м височин, да бъде преместен на около 30 м източно от тосканския остров Джилио и да бъде позициониран с помощта на 36 стоманени въжета и 56 вериги, съобщи компанията собственик Costa Crociere.

„Това е много сложна операция", призна вчера Франко Габриели, който ръководи италианската агенция за гражданска защита, която наблюдава операцията. Успехът й ще зависи от потеглянето на гигантския кораб към пристанището в Генуа, където трябва да бъде разглобен.

„Рискът е корабът да се пречупи или веригите, които поддържат корпуса му, да се скъсат", каза вчера Ник Слоун.

Това е най-лошият сценарий, обясни Джорджия Монти от екологичната асоциация Грийнпийс, която планираше да изпрати екип от наблюдатели, за да контролират операцията на острова.

Слоун, който е начело на екипа от десетина експерти, признава, че спасяването на "Конкордия" ще остане най-голямото предизвикателство в 20-годишната му кариера.

„При първата маневра ще има 42 души. В случай на бедствие, те ще бъдат евакуирани бързо", заяви той. Първата фаза трябва да продължи шест часа и ако всичко мине по план, всички корабни кутии ще бъдат поставени утре или вдругиден за истинското изваждане на кораба.

Втората фаза ще започне в четвъртък и ще продължи до събота. Въздухът ще напълни всички корабни кутии и надстройките на кораба ще бъдат освободени от всякакви отпадъци, за да се гарантира безопасното му плаване. Costa Concordia трябва да отплава за последното си пътуване към Генуа на 21 юли.