Влакът при гара „Калояновец" е дерайлира заради човешка грешка
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2014 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влакът при гара „Калояновец" е дерайлира заради човешка грешка

/КРОСС/Влакът при гара „Калояновец" е дерайлира заради човешка грешка. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев в сутрешния блок на бТВ. Той коментира тежката влакова катастрофа, която се случи в Старозагорско на 12 юли.

"Единствено според мен има невъзприемане на сигнала, който са показвали двата светофара. Пред колегите това, което е споделил помощник-машинистът е казал, че е видял, че светофарът му е показал за отклонение. Там идва два вида сигнали - един воден и един предвходен сигнал, който дава показание какво ще бъде показанието на входния сигнал. Така е направена сигнализацията в цялата страна", обясни шефът на БДЖ.

„Помощник-машинистът има правото да кара влака. Той не е само с правоспособност „помощник-машинист". На работа са били де факто двама машинисти, един първо, един второ лице. По между тях са се разбрали кой ще управлява влака да Варна, може би след това другият колега е щял да върне влака до София", поясни Кръстев.

„Ако приемем варианта, че той е намалил скоростта, която наистина е намалена, по лентата е 98 км скоростта, с която е влязъл в гарата, ако е в отклонение тогава трябва да намали до 40 км, но ако кара по правата, тоест без спиране в самата гара, ако кара по правия коловоз може да мине със 100 км. Там е чисто нов участъкът и е разрешено", каза още изпълнителният директор на БДЖ.

По-рано министърът на транспорта Данаил Папазов обясни в студиото на "Тази сутрин", че според него превишената скоростта, с която се е движела композицията, е една от причините за инцидента, при който загина един човек, а други бяха ранени.