Стоян Александров: Спасяването на КТБ може да струва и под 500 млн. лева
Секция: Интервюта
14 Юли 2014 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоян Александров: Спасяването на КТБ може да струва и под 500 млн. лева

- Доц. Александров, коментирахте вече, че капиталовата дупка в Корпоративна търговска банка (КТБ) вероятно е малка, около 503 млн. лева. Как получихте това число?

- Тези 3.5 млрд. лв., за които се шуми, реално погледнато, не са дупка и не са откраднати от банката, както се представя в медиите. Това е портфейл, за който одиторите на КТБ не се ангажират да дадат позиция точно какво му е качеството поради редица причини - например, че не са оценили финансовото състояние на кредитополучателите, че няма актуална пазарна оценка на обезпеченията или че липсват някои документи. Аз не видях никъде да се говори в официалното изявление на БНБ, че са откраднати досиета и че банката е източена, както се тиражира наляво и надясно. Освен това в банката всичко е качено в компютри, така че има и електронни досиета и всичко може да бъде възстановено. Тази паника и този начин на коментари са сценарий и план да се всява напрежение на всяка цена.

- Но в самото изявление на УС на БНБ пише: "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв..." и точно това е един от аргументите за решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ и да се пристъпи към процедура по несъстоятелност.

- Това е другият въпрос - доколко е основателно да се вземе това решение. БНБ не казва, че банката е ограбена или че е източена. Казват, че одиторите не се ангажират да дадат становище за тези 3.5 млрд. лв. Но това изобщо не означава, че тези кредити са лоши, несъбираеми, необезпечени. Според наредба номер 9 на БНБ кредитите са 4 групи. Първа група са редовни кредити. За 2 млрд. лв. одиторите приемат, че са такива. За останалите 3.5 млрд. лева не е ясно. Да предположим, че те са в другите 3 групи по наредбата. Втора група са кредити под наблюдение - когато кредитът например не е използван целево или ако на едно предприятие му пропадне договор с голям партньор, няма продажби и това се отрази на финансовия му резултат. Или може да има проблем с обезпечението. Срива се например пазарът на недвижими имоти - сграда, оценена 1 млн., сега струва 500 хил. Но след 2 години може да струва 3 млн. За кредитите от втора група наредбата изисква всяка банка да начислява т. нар. провизии в размер на 10% върху общата сума на кредита. Хипотетично, ако от тези 3.5 млрд. лв. в КТБ 2 млрд. лв. са в тази група, 10% провизии върху тях са 200 млн. лв. Третата група са необслужвани кредити между 90 и 180 дни - това е чувствително влошаване на финансовото положение на длъжника. За тази група провизиите са 50%. Да приемем, че в КТБ 1 млрд. лв. са необслужвани кредити, 50% прави 500 млн. лв. В четвърта група са "загуби" - ако длъжникът е фалирал, ако няма обезпечения. Но за тази група кредити се изисква 100% провизиране. Да кажем, че в КТБ 500 млн. лева са такива, но срещу тях стоят 500 млн. лв. провизии.

Т.е. за всички "съмнителни" и "лоши" кредити банката трябва да начисли 1.2 млрд. лв. провизии. Провизиите са разход, който автоматично намалява печалбата на банката, изяжда собствения й капитал и може да вкара банката в загуба. И това се нарича капиталова дупка. Когато има такава капиталова дупка, трябва да се увеличи капиталът на банката.

Ако "дупката" е 1.2 млрд. лв., първо тя се покрива за сметка на собствения капитал на банката, който е около 700 - 750 млн. И фактически ще бъдат обезсилени акции за 700 млн. лева и остават непокрити 500 млн. А понеже се планира активите на КТБ да се прехвърят към "Креди агрикол", може да се окаже, че собственият капитал на тази банка ще покрие тази дупка.

- Но "Креди агрикол" е малка банка, а и беше на загуба преди придобиването й от КТБ?

- Тя има собствен капитал - той може да е 200-300 млн. лв. Но да приемем, че има 100 млн. лева. Значи в "Креди агрикол" трябва да се додадат още 400 млн. лева капитал. И цялото упражнение да се сведе до това - само 400-500 млн. лева от държавата.

Отделен въпрос е колко време ще е необходимо за прехвърлянето на всички сметки от КТБ в новата банка, която има само 5 - 6 офиса, и дали това ще може да стане до 21 юли. Но нека да спрем с черните сценарии. Това ще е нова банка, държавна банка, по-стабилна от всяка друга. Тук е отговорността и на медии, и на политици - ако не вярваме, че една нова държавна банка е стабилна, тогава как да вярваме, че частните банки ще издържат на следващи атаки?

Много е важно и какви условия ще предложи на досегашните клиенти на КТБ новата банка. Излезе информация, че квесторите са свалили лихвите до средните равнища за банковата система. Ако това са нормални лихви, съпоставими с другите банки, няма причина хората на 21 юли да тичат да си развалят депозитите и да си теглят парите. И ако е така, може изобщо да не се наложи да се осигурява голяма ликвидност на банката.

- Вие говорите ведро, но депутатът Румен Гечев издаде, че политици и банкери са обсъждали банкова ваканция, а финансовият министър потвърди, че спасителната операция може да доведе до бюджетен свръхдефицит и до наказателна процедура срещу България от ЕС...

- Това е само хипотетично. Да, политиците говорят. Чакайте, направете първо така, че поведението на хората на 21 юли да е различно, а не говорете за санкции. Защо коментираме най-мрачния сценарий?

- Ами защото в последната година КТБ е била одитирана и проверявана и от КPMG, и от "Стандард енд пуърс", и от Българската агенция за кредитен рейтинг, и от "Банков надзор" и всичко е изглеждало наред, а сега за 10 дни назначените от БНБ одитори видяха, че някой отмъква над 200 млн. лева за ден, че има "непълноти" в кредитни досиета за 3.5 млрд. лева.

- За 10 дни не може да се установи пълната картина. Че одиторите, когато трябва да заверят годишен отчет, имат 15-20 дни. Пак казвам, не говорете за "източване" на КТБ, такова нещо в изявлението на БНБ няма.

Вижте финансовите отчети на КТБ - за 2013 г., за първото тримесечие на 2014 г.. Ще видите, че приходите от лихви по кредити са 540 млн. лв., ако не се лъжа. При кредитен портфейл от над 5 млрд. лева излиза, че срещу всеки лев кредит банката е получила 8% лихва. Че целият кредитен портфейл на банката е обслужван. Ако приемем това, че 2/3 не е обслужван, това би означавало, че по редовните кредити лихвата трябва да е била 25-30% - абсурд е, нали?! През първото тримесечие на 2014 г. лихвите по кредитите са 123 млн. лв. - което пак означава, че кредитният портфейл е работил добре.

- Възможно ли е да са подавани неверни данни?

- Не може да отчетеш 500 млн. лв. приход, а те да не са постъпили.

- Сега много се коментира, че КТБ е предлагала съмнително високи лихви по депозитите и това я превърнало в пирамида?

- Вие знаете моите коментари по време на депозитната война, когато се стигна до 8, 9, 10% лихви. Тогава една от причините за цялото напрежение беше това, че високите лихви по спестяванията доведоха до преразглеждане на лихвите по отпуснатите вече кредити. Взели сте кредит на 5%, изведнъж ви съобщават, че ако не си погасите кредита до еди-коя си дата, ще отидете на 9% лихва. Оттук започна напрежението и от 3 години за банковата система се говори само с негативизъм.

- Да се върнем на КТБ. Бившето ръководство на КТБ обяви, че в деня, преди да поиска специален надзор, е помолило БНБ за ликвидна подкрепа, но е получило отказ.

- А после видяхме как държавата подкрепи друга банка. Така е, това е двоен стандарт. Освен това се разбра, че Оманският фонд е искал среща с Искров, изтича информация, че 3 пъти са правили опит да разговарят, изразявайки готовност да подкрепят КТБ, а май никой не е искал да разговаря с тях. Ако наистина са били готови като акционери да вкарат 1 или 2 млрд. лв., днес нямаше да говорим, че клетият български данъкоплатец ще спасява банката.

- Държавата с всичките й институции като че ли взима страна във войната на двата кръга - на Цветан Василев и на Делян Пеевски?

- Имам сериозни критики към поведението на БНБ и на управителя Искров. Част от управителния съвет са фигуранти, това, че прехвърлят цялата отговорност на "Банков надзор", че Искров нямал власт над подуправителя, това е недопустимо. Важните решения в БНБ се взимат от колективния орган - УС.

- А какво ще стане, ако започне процедурата по фалит, влязат синдиците и разберат, че всъщност банката, макар и с ликвидни проблеми, е в нелоша форма и има предостатъчно активи, за да обслужва задълженията си? Тогава Цветан Василев може да "спука" държавата от дела?

- Мисля, че Цветан Василев в български съд не може да спечели такова дело. Основният виновник, който даде началото на тласъка на катастрофата на КТБ, беше прокуратурата - когато се появи анонимката срещу подуправителя Цветан Гунев и Цацаров потвърди, че има разследване. Но има международни съдилища. И това е риск, който съществува. Има одиторски доклад на БНБ от средата на 2013 г., в който няма констатирани нередности, има заверен годишен отчет от една от трите най-големи одиторски компании в света, отчети, които показват, че банката е в перфектно състояние до деня Х. А сигурни ли сме, че документи от досиетата не са изчезнали поръчково при акциите на прокуратурата?

- Има предположение, че всъщност целта е била да се задигнат оригиналите на договори за кредити и обезпечения, та ако се стигне до претенции срещу кредитополучатели, те да кажат в съда - няма доказателства...

- Като се учреди ипотека, в търговския регистър се прилага договорът. Освен това си има компютърни специалисти, дори да има изтрити файлове, те могат да ги възстановят. Документи има в Регистъра на особените залози, в Търговския регистър, в електронните досиета. Има достатъчно места, откъдето могат да се извадят доказателства за задълженията и документи за обезпеченията.

- Вицепремиерът Цветлин Йовчев обяви в петък, че изтеглянето на 206-те милиона от КТБ е тежко престъпление. Тези квалификации не са ли работа на съда?

- Ами аз се опитвам да размишлявам над това дали могат действително да повдигнат реално обвинение на главния касиер и на изпълнителния директор, който подписва за тегленето на парите. Тегленето само по себе си не е престъпление. (Разговорът е няколко часа преди прокуратурата да се откаже от обвинението за изнасяне на пари в чували, бел. ред.)

- А защо според вас никой не реагира на новините за "източване", грабеж на века", никой не налага санкции за недоказани в съда твърдения?

- Аз се ядосвам много, че не излезе никой от БНБ да опровергае това, че става въпрос за източени 3.5 млрд. лв., че става въпрос само за съмнение, че този портфейл може да е проблемен. Просто да се каже ясно, за да спре да се тиражира.

- Забелязвате ли две оглушително кънтящи отсъствия - на премиера Орешарски и на банковата асоциация. Как си обяснявате това?

- След като за всеки е ясно, че атаката срещу банката е през Пеевски, къде го търсите Орешарски? Нали той предложи Пеевски за шеф на ДАНС? Помните ли как преди няколко години си превиши правата като финансов министър и депозира в Първа инвестиционна банка 500 млн. лв., за да я спаси? Как може за едната банка да действаш решително, за друга - не?

- Ако бяхте на мястото на управителя на БНБ, какво щяхте да предложите?

- Аз разграничавам нещата на 2 периода - първият е до искането на ръководството на банката да бъдат поставени под специален надзор. Върви се по процедура. дотук добре. Но нататък има тотална неяснота - един път ще одържавим КТБ чрез Банката за развитие, след това идва неясен доклад на одиторите, където се казва, че те не се ангажират с оценка на кредитния портфейл. Сега казват - ще ползват офисите на КТБ. А имат ли право да ги ползват, като ще влязат синдици там? Одържавяват "Креди агрикол", която е в много добро положение. На какво основание ще я одържавят? Това са много казуси, които утре могат да доведат до дела. Не обясняват, че краткото време не е позволило на одиторите по-детайлно да направят анализ, че може и да не се наложи да се товарят данъкоплатците за решаване на проблеми в КТБ. Че има много други действия, които могат да бъдат предприети, за да не се стигне дотам.

Бих препоръчал на БНБ да предостави на първо време малко по-високи лихви - с 0.25 или 0.5% по-високи - в новата банка, докато се затвърди доверието, че това е добра, стабилна, добре управлявана банка.

 

 

Стоян Александров e министър на финансите в правителството на Любен Беров. Като министър въвежда ДДС в България. След излизането си от изпълнителната власт става директор на Централна кооперативна банка, а след това оглавява Надзорния съвет на D банк. Преподава в УНСС, където е шеф на катедра "Финанси".

 

 

Интервю на Юлиана Бончева и Ивет Миткова                                                                                     „Сега"