Започва кампания за скрининг на хепатит В и С
Секция: Здраве
14 Юли 2014 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва кампания за скрининг на хепатит В и С

/КРОСС/ Скринингова кампания за безплатно изследване за хепатит В и С, организирана от Фондация „Христо Гешов" и Националното сдружение „Хепасист", започна на 10 юли в Червен бряг. 

Няколко месеца по-рано в родния град на лицето на кампанията за борба с хепатит - Христо Гешов, бе проведен благотворителен концерт в подкрепа на кампанията. Зад него и кампанията застанаха Община Червен бряг, редици фирми и организации.

По време на акцията бяха изследвани около 70 души, резултатите на част от които са положителни, потвърди Христо Гешов - един от организаторите на акцията.

По време на акцията бяха изследвани и местни журналисти, представители на местните структури на партии и общината.

„Радвам се, че половин година след старта на тази информационна кампания успяхме да изследваме за коварния вирус и моите съграждани. Да, положителни резултати имаше, като навсякъде. Акциите ще продължават с пълна сила. Ще посетим доста градове и ще се опитаме да изследваме максимален брой хора", каза Христо Гешов.

Христо Гешов е носител на вируса хепатит В с усложнение - цироза на черния дроб. Христо превърна личната си борба с национална кауза, като успя да привлече вниманието не само на медии, но и на цяла България. Той се бори за повече права на болните от хепатит, отпадане на протоколите за безплатно лечение, повече пари за превенция и обща национална информационна кампания сред гражданите.

В знак на протест, в началото на тази година Христо отказа да приема животоспасяващите го лекарства, с което искаше да припомни на здравното ведомство необходимостта от спешни действия.

Национална информационна кампания „Хепатитът до мен" стартира на 1 декември м.г. и ще продължи една календарна година.

Организацията информира, че осъществяват много нови идеи за информиране на гражданите за опасността от хепатит.