„Независимая газета”: Аржентинското танго на Владимир Путин
Секция: Русия
14 Юли 2014 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Независимая газета”: Аржентинското танго на Владимир Путин

/КРОСС/ Продължава голямата обиколка на руския президент Владимир Путин в страните от Латинска Америка. След два дни в Куба, Никарагуа и Аржентина, вчера той пристигна в Бразилия за участие в две мероприятия - първо, за да приеме щафетата в световното първенство по футбол, домакин на което Русия ще стане през 2018 г., и второ, за участие в срещата на върха на БРИКС, която се открива на 15 юли във Форталезе, пише „Независимая газета". 

Маршрутът на Путин в Латинска Америка преминава през страните, които се нуждаят от съдействието на Русия.

Така в Куба, с която започна обиколката на президента, бе отписан дълг, датиращ още от времената на Съветския съюз. Преди да отлети за Хавана, Путин подписа закон за отписването на 90% от дълга, а останалите 10% ще се погасяват в течение на 10 години на равни вноски през шест месеца и ще бъдат реинвестирани в кубинската икономика. Путин определи размера на дълга като „огромен, над 35 млрд. долара". Съответно, ще бъдат опростени 31,7 млрд. долара.

В Никарагуа, където Путин пристигна на необявена визита, бяха обсъдени въпросите за двустранното сътрудничество за развитието на страната.

На Аржентина, превърнала се в особен партньор на Москва в Латинска Америка, след като нейният президент се солидаризира с руската позиция за Крим и упрекна Запада в използването на двойни стандарти по отношение на референдума на Кримския полуостров и Фолклендските острови, Русия обеща нови проекти в енергийната сфера.