НПО настояват министър Клисарова да оттегли предложението за един учебник
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2014 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПО настояват министър Клисарова да оттегли предложението за един учебник

/КРОСС/Девет неправителствени организации настояват министъра на образованието Анелия Клисарова да оттегли предложението за утвърждаване на един учебник за всеки клас от началния и прогимназиалния етап. В отворено писмо те призовават министър Анелия Клисарова да поеме морална и политическа отговорност за действията си. Неправителственият сектор смята, че реализирането на намеренията на министъра за един учебник за всеки клас грубо нарушават българското законодателство и биха подменили основните принципи в образованието.

„Ние, представителите на гражданското общество, изразяваме нетърпимостта си към действия на политици, които се опитват да управляват сфери от национален интерес по манипулативен и феодален начин, подменяйки интересите на повече от милион ученици, учители и родители и смисъла на истинския дебат за развитие на образованието", се казва в декларация на деветте сдружения и експерти.

Декларацията е подписана от Института за прогресивно образование, Центъра за приобщаващо образование, Центъра за образователни инициативи, Асоциацията „Родители", Фондацията „Пайдея", Сдружението „Образователен свят", Фондацията „Заедно в час", Националната мрежа за децата, Народното читалище „Бъдеще сега 2006", от Румен Петров - преподавател в НБУ, Емилия Йорданова - главен учител, Зорница Бодакова - преводач и Евелина Варджийска - преподавател.

Децата са различни, учат, използвайки различни източници и всичките си сетива. Наличието на по-голямо разнообразие от учебници и учебни помагала, при гарантиран стандарт за тяхното качество, дава по-големи възможности на учениците и учителите да отговорят на специфичните потребности, продължава декларацията.

Подписалите я подчертават, че ограничаването на избора е ограничаване не само на автономията на училищата, но и на способността им да бъдат адекватни на все по-разнообразните начини на учене на децата. Така, според тях, се принизява и професионалната отговорност и правото на учителите да избират методите и средствата за обучение.

Прибързаното приемане на подобна наредба не е положителен пример за начина, по който институциите и гражданското общество би следвало да водят диалога за развитие на българското образование - задълбочено, открито, с ясно изразени виждания за смисъла, целите и методите и за уредбата и функционирането на образователната система, продължава декларацията.

Подписалите я настояват проектонаредбата да бъде незабавно оттеглена, а министър Клисарова „незабавно да поеме пълна морална и политическа отговорност за своите действия пред министър-председателя по общоприетия в съвременните общества ред".