След края на Световното по футбол Олимпиадата става приоритет №1 на Бразилия
Секция: СПОРТ
14 Юли 2014 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След края на Световното по футбол Олимпиадата става приоритет №1 на Бразилия

/КРОСС/Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е получил личната гаранция на Дилма Русев за успешната подготовка и организация на Летните олимпийски игри в Рио през 2016 г., съобщава сайта на БОК.

Това е станало по време на посещението на олимпийския бос в Бразилия, съвпаднало с финала на Световното първенство по футбол.

На срещата Томас Бах и президентът на Бразилия са дискутирали важността на предстоящата Олимпиада. Двамата са убедени, че това събитие ще генерира мощна позитивна икономическа, социална и емоционална енергия в нацията.

„От понеделник, 14 юли, Олимпиадата става приоритет №1 на Бразилия", е заявила Русев.

От своя страна Томас Бах е декларирал, че МОК ще предостави 1.5 милиарда долара, които да подпомогнат подготовката на Игрите и да редуцират финансовото бреме на държавата.

Двамата лидери са дискутирали също така и предстоящото включване на Бразилия в новите олимпийски инициативи. Една от тях е откриването на Олимпийския треньорски център в град Бара, който ще бъде първият от подобен род в Южна Америка. В него младите спортни таланти от целия континент ще бъдат тренирани и образовани по програми, използвани вече в над 500 училища по цял свят.

Дискутирана е и програмата за доброволците на Рио 2016, която стартира следващия месец, като в нея се очаква да се включат над 70 000 души. Президент Русев е изразила задоволство от факта, че заради Олимпиадата Рио ще се сдобие с нова линия на метрото, както и с модернизирана трамвайна и автобусна мрежа.

В края на срещата двамата лидери са изразили своята увереност, че опитът от организирането на футболния Мондиал 2014 ще помогне за безпроблемната подготовка и провеждането Игрите на ХХХІ олимпиада след две години.

Малко преди това Томас Бах посети строящото се олимпийско село, което в момента е изградено на 40 процента и се срещна с подготвящите се за Игрите бразилски спортисти в централата на местния олимпийски комитет. Президентът на МОК бе и сред ВИП гостите на снощния финал и изгледа на живо победата на своя национален отбор, станал за четвърти път шампион на планетата. Томас Бах е отявлен фен на Бундестима и обожава футбола, като не е пропускал финал на световно първенство от 1986 г.