МУЗИКАУТОР и БАККО с историческо споразумение
Секция: КУЛТУРА
14 Юли 2014 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МУЗИКАУТОР и БАККО с историческо споразумение

/КРОСС/ На 10 юли, в резултат на близо тригодишни преговори, бе подписано споразумение между МУЗИКАУТОР и Българската Aсоциация на Kабелните Kомуникационни оператори (БАККО), с което се уреждат отношенията между двете организации за периода 2014-2016 г. и се съгласува тарифа на МУЗИКАУТОР за препредаване на музикални произведения по жичен и безжичен път.

Това е най-голямото по мащаб колективно споразумение, което урежда правата за използване на музикални произведения в платените ТВ платформи, сключено между организация, представляваща интересите на правоносителите, и представителна браншова организация на ползвателите, каквато е БАККО за сектора на кабелните, сателитните и IPTV услуги, предвид факта, че в асоциацията членуват предприятия с 65% пазарен дял при разпространение на платено телевизионно съдържание, включително и най-големите национални оператори - Булсатком, Близу, Виваком, Мобилтел и др.

Договорената между страните тарифа се базира на предлаганите от операторите телевизионни програми за крайните потребители и броя абонати на различните пакети, което е най-адекватната формула с оглед спецификата на пазара на разпространение на радио- и телевизионни програми в страната. Тази методология позволява максимална оперативност и коректност в процеса на лицензиране на отстъпените за управление на МУЗИКАУТОР авторски права и същевременно съвпада със стремежа на БАККО за налагане на принципите на прозрачност и честна конкуренция в сектора за разпространение на платено ТВ съдържание.

Споразумението изпълнява предписаното в измененията на ЗАПСП от март 2011 г., според които тарифите за дължимите възнаграждения към организациите за колективно управление на права следва да бъдат съгласувани с представителна организация на ползвателите.

Преди да влезе окончателно в сила тарифата предстои да бъдe утвърдена от Министъра на културата.

„В БАККО подкрепяме защитата на правата на интелектуална собственост в България - в съответствие с нормативната уредба и реалностите на пазара. Вярваме, че настоящото историческо споразумение ще даде тласък за налагането на добри практики при уреждането на търговските отношения в областта на разпространение на защитено съдържание в електронните съобщителни мрежи, независимо от технологията на достъп. Изказваме своята благодарност и на Съвета за Електронни Медии и Министерство на Културата за тяхната съпричастност и покрепа за постигане на едно балансирано и разумно споразумение за цялата индустрия" - коментира председателят на Управителния съвет на БАККО - Димитър Радев.

Според изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР - Иван Димитров, голямото постижение при споразумението с БАККО е, че авторите на музикални и литературни произведения, свързани с музика, ще започнат да формират приходи и от използването на произведенията им при платено ТВ препредаване. „Надяваме се подписването на споразумението с БАККО да послужи и като катализатор на един по-дългосрочен процес на осветяване на пазара и елиминиране на сивия сектор при платените TB услуги. За тази цел очакваме договорите, които сключваме с отделните платформени оператори, да отразяват коректния брой на техните абонати" - заяви Димитров.


МУЗИКАУТОР е сдружение за колективно управление на авторски права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели. Сдружението е учредено през 1992 г. от 104 български композитори и автори в град София, член е на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) от 1993 г. и на Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) от 1996 г. В МУЗИКАУТОР членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, МУЗИКАУТОР представлява авторите от близо 100 страни в света. МУЗИКАУТОР е единственото дружество в България, оторизирано да защитава правата на членовете на тези дружества и да отчислява възнаграждения към тях.