225 млн. лв. за Зравната каса е намерил финансовият министър
Секция: ИКОНОМИКА
14 Юли 2014 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
225 млн. лв. за Зравната каса е намерил финансовият министър

/КРОСС/225 млн. лв. за Зравната каса е намерил финансовият министър Петър Чобанов. Очаква се още тази седмица Министерски съвет да гласува актуализация на парите на Фонда. А след това тя да бъде изпратена и в парламента.

Здравната каса искаше общо 330 млн., за да покрие всички дефицити. Разликата най-вероятно ще се прехвърли за пращане в 2015 г. По-големият обаче е, че Лекарският съюз заяви, че не е съгласен на по-малко от 250 млн. лв. актуализация. Засега не е ясно дали лекарите ще приемат тази сума.

С 225-те милиона лева от държавния бюджет ще се покрие дефицитаът в бюджета на Здравната каса, потвърди в писмо до министъра на здравеопазването доктор Таня Андреева колегата й Чобанов.

В писмото се казва, че сумата може да се осигури за сметка на намаляване на разходите на министерствата и ведомствата. От там препоръчват да има действие и за по-добри мерки, които да водят до контрол върху разходите и управлението на финансовите ресурси на касата.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева също е изпратила писмо до Надзорния съвет на Здравната каса с искане за преработване на законопроекта за промени в бюджета на НЗОК. Тези промени трябва да се съобразят с препоръките на финансовия министър.