Три от тракийските храмове край Старосел са застрашени от разруха
Секция: КУЛТУРА
14 Юли 2014 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три от тракийските храмове край Старосел са застрашени от разруха

/КРОСС/Три от тракийските храмове край Старосел са застрашени от разруха. Това алармира кметът на селото Иван Жутев, цитиран от БНР. Той е изпратил писма до министъра на културата и министъра на финансите с настояване да бъдат спасени тракийските градежи край Старосел. Писмото е изпратено и до областния управител. Жутев посочи, че е бил провокиран от посещението си на връх Кози грамади.

„Посрещна ме гора, израснала върху целия терен", обяснява местният управник. По думите му уникалният обект, разкрит през 2005 г., е в критично състояние и с идването на зимата може да не оцелее. Иван Жутев разказва, че носещата конструкция на Четиньовата могила, изградена от древните траки, от 4 години се разрушава от изток. Големите каменни блокове пропадат и вероятността да рухне цялото съоръжение е голяма.

Вече втора година туроператорите предупреждават кмета, че няма повече да залагат обектите като дестинация. Това е тревожно за бизнеса и за жителите на Старосел и на целия район, тъй като потокът на туристи е целогодишен, притеснен е Иван Жутев.

„Профилът на чуждия турист, който уважава културния туризъм, е друг. Той е платежоспособен, остава няколко дни", обясни още кметът.