Здравеопазването се възприема като най-важен национален приоритет
Секция: Здраве
14 Юли 2014 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравеопазването се възприема като най-важен национален приоритет

/КРОСС/Здравеопазването се възприема като най-важен национален приоритет, за който не се отделят необходимите средства и който се намира в лошо състояние. Това показва национално представително проучване, проведено от Алфа Рисърч сред 1013 български граждани в периода април-май 2014 г. Информация е събрана на база провеждане на преки стандартизирани интервюта по домовете на респондентите. 

Според резултатите от проучването, държавата трябва да заплаща пълните 8% за здравни осигуровки за групите, които тя покрива, като същевременно държавните служители, служителите в МВР и съдебната система трябва да се осигуряват върху реалните си доходи, а не както е до момента.
По-подробна информация, както и допълнителни данни, можете да откриете по-долу.

На въпроса за най-важен национален приоритет, 84% от запитаните определят здравеопазването като най-важен приоритет за България. Икономиката на страната е на второ място със 76%, последвана от демографската криза и образованието.

Определението „лошо" или „много лошо" се дава на здравеопазването от 70% от запитаните респонденти, за 26% то е нито добро, нито лошо, а само 4% го определят като по-скоро добро. Здравната система се радва на одобрението на едва 0.1% от българите.

Съгласно данните от проучването, 78% от българите смятат, че парите, които се отделят за здраве в България, са недостатъчни. Само 5% от българите са на мнение, че средствата, които се отделят за здравеопазване са достатъчни.

Запитани за оценка на най-сериозните проблеми в здравеопазването в България, 61% от участниците в проучването определят като водещ високите разходи на семействата за лекарства. Въпреки че цените на лекарствата в България са най-ниските в ЕС, българските граждани заплащат от джоба си 56% от стойността на лечението си. Причините за това са в недофинансираната здравна система. Лошото състояние на болниците и здравните заведения е проблем за 41% от запитаните, последвано от високите разходи на пациентите за здравни услуги.

На въпроса за увеличаване на здравните вноски над сегашните 8%, 71% от отговорилите са несъгласни с тази мярка.

Българите виждат 3 основни начини за увеличаване на бюджета за здравеопазване в страната. 60% от гражданите над 18 години са на мнение, че ДДС-то за лекарства трябва да се премахне изцяло, а само 2% подкрепят настоящата ставка.

57% от участниците в проучването смятат, че държавата трябва да заплаща пълния размер на здравната вноска за пенсионери, деца и учащи се.

Най-голям брой - 75%, са подръжниците на идеята, че държавните служители, служителите в МВР и съдебната система, трябва да се осигуряват напълно върху реалните си доходи. Само 8% от запитаните са против тази мярка. При по-подборен разбив се вижда, че почти 70% от отговорилите, които са отбелязали, че работят в държавния сектор на икономиката, също са съгласни, че трябва да се осигуряват върху реалните си доходи. Само 14% от тях не са съгласни с тази мярка.