Лидерите на страните от ЕС не се разбраха за европейските постове
Секция: СВЯТ
17 Юли 2014 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите на страните от ЕС не се разбраха за европейските постове

/КРОСС/ Лидерите на страните членки на ЕС, събрали се на извънредна среща в Брюксел, не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове и отложиха решението си в тази насока до следващата си среща в края на август, предадоха световните агенции, като цитираха председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. „В последните дни водих активни консултации с лидерите на страните членки и съм длъжен да констатирам, че ние все още не сме готови да вземем единно решение за назначенията на ключовите постове", каза той, цитиран от DPA и ИТАР-ТАСС.

Reuters и AFP припомнят, че проблемна е кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за поста върховен представител за външната политика на съюза, срещу която се обявиха няколко източноевропейски страни, по-специално Литва, която упреква Италия, че в контекста на украинската криза е прекалено близка с Москва.

На приключилата късно снощи Среща на върха бяха обявени нови санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. Сред тях са забрана за пътуване и замразяване на авоарите на определени лица. Лидерите препоръчаха на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие да не предприемат нови финансови операции в Русия.

За поста върховен представител за външната политика на съюза, който е еквивалент на външен министър на евросъюза, се спряга и Кристалина Георгиева, като спорната кандидатура на Могерини може да проработи в нейна полза. Българската кандидатура обаче все още не е официално издигната.

Снощи премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Георгиева. Той изрази позиция, че предложението за еврокомисар на страната ни е добре да бъде направено от редовно, а не от служебно правителство.

Също вчера президентът на ПЕС Сергей Станишев не се ангажира с подкрепа за Кристалина Георгиева за втори мандат като еврокомисар. Не каза и кого би предпочел, ако изборът за нов върховен представител за външната политика е между италианката Федерика Могерини и комисар Кристалина Георгиева.