Драгомир Стойнев: Бюджетът беше изпълним
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юли 2014 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев: Бюджетът беше изпълним

/КРОСС/ Нищо не пречи този бюджет да влезе в пленарна зала, виждам, че и ГЕРБ го подкрепят. В крайна сметка, последният, който взема решение, е парламентът, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за БНТ.

Намаляване на приходите за тази година не е било обсъждано в БСП, тъй като бюджетът е бил изпълнен. „Започнахме годината много добре. Когато встъпих в длъжност, икономическият растеж беше отрицателен", припомни Стойнев.

През второто тримесечие бяха създадени 40 хиляди нови работни места. За съжаление политическата криза рефлектира върху икономическата ситуация, което налага възможно най-бързи избори, каза Стойнев.

Забавянето на гласуването на актуализацията, дошло заради позиция на БСП, Драгомир Стойнев обясни с това, че най-важният закон в държавата е нужно да бъде осмислен. Щом ДПС и ГЕРБ подкрепят ремонта на бюджета, могат да си го гласуват още днес, допълни той.

Никой не можеше да предположи криза в КТБ, заяви министърът. „Не става въпрос за несигурност в цялата банкова система, а за проблем с една банка. Трябва да бъде взето най-правилното решение. Информацията, която се предоставя, е неясна. Започна се с едно теглене на 300 млн. лв. от банката, после изнасяне с чували, после се оказа, че е нямало такова изнасяне", каза Стойнев.

Според него БНБ трябва да си свърши работата - БНБ е органът, който контролира всички банки чрез банковия надзор. Това, което направих аз, като министър, бе да извадя голяма част от парите от КТБ, тъй като имаше средства, свързани с енергетиката, посочи Стойнев.

Но ние изпълнихме задачата. Това беше добра мярка. Хората редовно си получават заплатите, именно поради действията парите да не бъдат концентрирани само в една банка. Преди кризата депозити от КТБ на енергийните дружества не са местени, категоричен е Стойнев.

В БСП има състезание между единомишленици, а не лидерска битка, посочи Драгомир Стойнев. Той не се възприема за фаворит на Сергей Станишев, като посочи, че настоящият председател е подпомогнал развитието и на всеки от неговие конкуренти. Като свой плюс той посочи, че досега не е бил в ръководството на партията. Стойнев обеща да използва хвърлените камъни по БСП за надграждане.

Като бъдещ свой стил на управление той посочи вслушване в мнението на органите в партията. Министърят смята, че е нужна консенсусна политика, като членовете на ръководството на партията си говорят очи в очи, а не през медиите. Като важна задача той посочи привличане на симпатизанти. В отговор на въпрос за бъдещ диалог с АБВ, Стойнев посочи, че те са си избрали своя път. Според него трябва рестарт на политиката, не само в БСП.