От Центъра по наркомании скочиха срещу закриването им
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юли 2014 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От Центъра по наркомании скочиха срещу закриването им

София /КРОСС/ Предложението на министър Андреева Националният център по наркомании да бъде закрит е необосновано и нанася тежък удар върху превенцията и лечението на наркоманиите в България. Това каза на пресконференция д-р Цвета Райчева, директор на НЦН.
Предложеният проект на постановление на Министерския съвет за структурни промени в системата на здравеопазването, с което НЦН се преобразува чрез вливане в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), е в противоречие с действащата законова уредба, смятат от центъра. С постановлението, което се явява подзаконов нормативен акт, е налице заобикаляне на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, който се явява нормативен акт от по-висока степен, посочи Райчева.
В НЦН е ситуиран и Националният фокусен център (НФЦ) на България, като част от Европейската информационна мрежа за наркотици и наркомании, подпомагаща Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании, каза директорът на фокусния център Момчил Василев.
Според него закриването на НЦН ще има последствия в поне три нива: хуманитарно /за пациенти/, организационно и международно, като възпрепятства изпълнението на международно поети ангажименти и ще има неблагоприятни последствия върху репутацията на страната. От НЦН настояват да се спре гласуването на постановлението на МС и искат центърът да бъде разгледан в логиката на държавната политика по отношение на наркоманиите.