Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради сваления в Украйна самолет
Секция: СВЯТ
18 Юли 2014 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради сваления в Украйна самолет

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание днес заради свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна, съобщи РИА „Новости". Заседанието ще бъде открито. На него доклад ще изнесе зам. генералният секретар на ООН Джефри Фелтман.

При катастрофата на Boeing 777 в Донецка област загинаха 298 души.

Авиокомпанията Malaysia Airlines уточни, че на борда на самолета е имало 280 възрастни, три деца и 15 души екипаж. Две от децата са граждани на Малайзия, едно - на Индонезия. 154 от възрастните са били холандски граждани, 27 - австралийски, 23 - малайзийски, 11 - индонезийски. Имало е шестима англичани, четирима германци, четирима белгийци, трима филипинци и един канадец. Гражданството на 47 пътници все още не е известна.

САЩ призоваха вчера за прекратяване на сраженията, за да се проведе международно разследване на катастрофата, в което да се включат представители на ООН и ОССЕ. Украинските власти и представители на Донецката народна република вече обявиха, че ще спрат военните действия и ще позволят на международни наблюдатели да работят в района на катастрофата.

САЩ смятат, че Украйна не е имала възможност да свали пътнически боинг именно на тази територия, където той е падна, предаде CNN, като се позова на източник в администрацията на Барак Обама.

Руският президент Владимир Путин обаче обяви, че отговорността за катастрофата е изцяло на украинските власти и че до трагедията нямало да се стигне, ако украинската армия не е започнала сухопътна операция в Донецка област. "Тази трагедия нямаше да се случи, ако на тази земя имаше мир или поне ако не беше подновена военната операция в Югоизточна Украйна. Без съмнение, правителството, на чиято територия се е случило нещо подобно, носи отговорността за тази страховита трагедия. Ще направим всичко възможно да се оформи обективна картина на случилото се, това е абсолютно неприемливо", допълни той в телевизионно обръщение.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в района на Донецк има украински дивизии с 27 пускови комплекса „Бук М1", които могат да поразят цели на всякаква височина. „Тези комплекси могат да откриват въздушни цели до 160 км и да ги поразяват на височина до 30 км", обясняват от пресслужбата пред РИА „Новости".