Нов законопроект за КТБ предлага различно отношение към малки и големи депозанти
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2014 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов законопроект за КТБ предлага различно отношение към малки и големи депозанти

/КРОСС/ Изплащане на влоговете до 196 хил. лв. в срок до 30 дни, а сумите над гарантирания по закон минимум - в срок до 6 месеца и след ревизия на НАП. Това предвижда нов проектозакон за преструктурирне на КТБ, който беше публикуван от бившия депутат от БСП Георги Кадиев в личния му сайт. Във Facebook страницата си той коментира недостатъците му и уточнява, че не е предложение на БСП и не е внесен официално, а се гледа по "ъглите на бюджетна комисия".

Според документа освен забавяне, се предлага големите депозанти да преглътнат и високите лихви по депозитите си, които ще бъдат намалени до среден пазарен размер. Нещо повече - това ще стане със задна дата, като ще важи не от обнародването на закона, а от откриването на влога. Сроковете започват да текат от влизането нa закона в сила, което означава че ако бъде приет малките вложители в КТБ ще имат отново достъп до парите в рамките на месец.

Предлага се въвеждане и на ограничение за фирмите да разполагат със средствата си и да извършват междубанкови преводи само за доставка на стоки и услуги и погасяване на задължения към държавата и контрагенти за срок от 12 месеца от влизане в сила на закона. За целта те ще трябва да представят документи удостоверяващи основание за плащане.

В проекта е разписано, че всичко това ще се случи в случай че квесторите открият, че собствения капитал на банката е отрицателен. За това са им дадени 20 дни от влизане в сила на закона, като ако капиталът се окаже положителен се преминава към предвидените мерки в Закона за кредитните институции.

Ако се окаже, че КТБ е декапитализирана, проектът предвижда в 10-дневен срок държавата да купи от нея дъщерната й "Креди агрикол" за 1,5 млн. лв., които се прихващат с насрещно вземане. В нея се прехвърлят всички влогове (освен тези на акционери, управители и техни роднини). Дотогава квесторите трябва да изготвят и списък с активи, които да се прехвърлят към Креди агрикол и който да бъде одобрен от БНБ и финансовия министър.

За да се финансира Креди агрикол се предлага трансфер от държавата 2.2 млрд. лв. и от Фонда за гарантиране на влоговете 1.5 млрд. лв. За целта държавата може да емитира еднократно ДЦК.

Другите вече известни проектопромени в ЗКИ също остават на дневен ред, като са включени в преходните и заключителни разпоредби.

Така много от спряганите хипотези през седмицата вече добиват ясен законов вид. Големият проблем остава както и с предишния предложен от БНБ проект - продължава да се върви към идеята големите и негарантирани депозанти да бъдат спасени с пари на данъкоплатците.

Друг спорен момент е, че по неясна причина в преходните и заключителни разпоредби се посочва, че правомощията на синдик и на Фонда за гарантиране на влоговете ще се изпълняват от НАП. Това заобикаля цялата съдебна практика по несъстоятелност и напълно иззема възможността на фонда да контролира събирането на вземанията и възстановяването на средствата в него. Докато съдебната процедура си има недостатъци, тя поне е прозрачна, докато за НАП няма никакви разписани изисквания. Това вероятно ще намали чувствително публичния натиск и контрол при продажбата и създава предпоставки за злоупотреби и разпродажба на активи на занижени цени.

Засега не е ясно дали около тези текстове има постигнато политическо съгласие, посочва Капитал Daily.