Облигациите на КТБ се сриват, БТК също леко пострада
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2014 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Облигациите на КТБ се сриват, БТК също леко пострада

/КРОСС/ Проблемите с КТБ се отразяват сериозно върху цените на облигациите й на междуанродните пазари. Макар и в по-малка степен, това се случва и с бондовете на БТК - телекомът има 71 млн. евро блокирани по сметки в банката. След като се разбра, че компанията не е успяла да ги изтегли, цените на облигаците й тръгнаха надолу, а доходността - нагоре.

Емисиите са свързани чрез общ основен акционер в компаниите, които реално ги издават - Цветан Василев е акционер и в двете дружества (в КТБ с отнети вече права). Покрай скандала "Пеевски-Василев" и кризата КТБ акциите на цигарения холдинг също започнаха да губят от стойността си. За притежателите на бондове на банката основният въпрос е каква част от парите си биха получили.

Облигациите на КТБ са на стойност 150 млн. долара и в момента се търгуват на цена от около 40% от номинала им, или 40 долара на 100 номинал, спрямо 100% само преди два месеца. Те са с падеж 7 август 2014 г. и са емитирани на борсата в Ирландия от специално създаденото за целта дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно се използва от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак".

Това е единственият измерител на цената на пасива на КТБ, който не попада пряко под закона за гарантиране на влоговете. Силният спад в цената им показва, че пазарите имат съмнения за качествата на активите на банката, които могат да останат за покриване на нейните негарантирани пасиви. Подобно сконто от 60% за сравнение би важало за всички необезпечени пасиви на банката в размер над гарантирания от закона, ако тези пасиви биха били търгуваеми на международните пазари.

В същото време БНБ предложи специален закон, с който да се гарантира и изплащането на средствата на фирми и граждани до пълния им размер, надвишаващ гарантираните от закона 100 хил. евро. Не е ясно обаче дали такова пълно изплащане (ако се приеме) ще облагодетелства и облигационерите чрез покриване на средствата на Northern Lights.

Ако реално идеята е за цялостно покритие на всички пасиви на КТБ, това реално предоставя възможност за огромен арбитраж между текущата цена на облигациите и евентуалното им изплащане по номинал от евентуално одържавената банка "Креди Агрикол".

Загатване за проблем при БТК

Облигациите на БТК бяха издадени през есента на 2013 г. с падеж 2018 г. Общата им стойност е 400 млн. евро, а доходността, с която бяха пласирани - 6.65%. Книжата дълго време се търгуваха над номинал средно 102%, но след като компанията обяви, че в "консервираната" КТБ са затворени голяма част от паричните й ресурси, а управляващите в страната заявиха, че може да не отворят банката на 21 юли, цената им бързо тръгна бързо надолу.

Съответно тя падна под номинал, а доходността тръгна нагоре до нива от 7.5%. В средата на деня на 17 юли във Франкфурт котировките бяха в рамките на 97% купува и 99% продава. Последната цена, на която е имало сделка в четвъртък, е на 97.25% от номинала.

Това показва, че инвеститорите имат притеснения и за бъдещето на телекомуникацонната компания, но със сигурност не толкова силни, колкото при банката. Друга компания, която е свързана с КТБ и скандалите около нея, е "Булгартабак". Въпреки че свободно търгуваните акции в холдинга са малко, те пострадаха значително - за последния месец и половина са загубили над 40% от стойността си.