Проф. Биолчев: В Алма Матер се влиза с тройка. А с колко се влиза в живота?
Секция: Интервюта
18 Юли 2014 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Биолчев: В Алма Матер се влиза с  тройка. А с колко се влиза в живота?

/КРОСС/ Проф. Биолчев, как си обяснявате падането на нивото на висшето ни образование? Видяхме, че на първо класиране за право в Алма матер се влиза с четворка. Ще продължава ли тази тенденция?


- Под падане на нивото разбираме получените оценки. Най-напред можем да поставим под въпрос реалността на оценъчната система и това кой и по какъв начин се добира до някаква диплома. Защото въпросът засяга не толкова равнището на знания на младите, колкото състоянието на цялостната система, включително и в обществените ни отношения и поставените пред човека цели и начините за постигането им. Второ, непрекъснато говорим, че от България си отиват младите, за да учат навън. Естествено, че в чужбина няма да отидат тройкаджиите. За там заминават тези, които могат да претендират с познанията си. Така че в чужбина отиват най-добрите ни кадри и това е друг обективен показател. Трябва да се осъзнае, че въпросът засяга целостта на отношенията ни и зрелостта на обществото ни, а не се крие в това, че някой недоглежда работата си или пък, че вина имат учителите и школата. В крайна сметка животът е един скачен съд и ние не живеем като изолирани системи или епруветки. Образованието също не е изолирано. Нали младите се прибират у дома и се зареждат със смисъл за живот според отчаянието на родителите си? Но не бива да сме черногледи. Напротив, трябва да приемаме даденостите и да се опитаме да създаваме условия, при които те да не се проявяват. В образованието не се компенсира на парче, а се работи изцяло и то с пълно посвещение. Да кажем, че в университетите вече ще се влиза с тройки. Ами с колко влизат тогава другите в живота? И още нещо - тези, които са влезли в живота с шестици, сега не са ли за тройка? Оценката е за всички, а не е само за младия човек. Между другото не се плашете от тройкаджиите, защото нито един велик учен не е бил отличник.


- Как си обяснявате отлива от хуманитарните специалности? Психологията и публичната администрация обаче си остават най-желани сред кандидат-висшистите, защо?


- Това, че психологията е най-желана е напълно естествено, защото сега с приближаването ни до изискванията на ЕС ролята на психолога придобива перспектива за работа. Понеже живеем в тотална дехуманизация, за която вина имат тези, които най-много плачат за България. Отношението към човека не бива да е като към откъсната единица - специалист по едно нещо и толкова. Човекът се оформя през целия му живот, както и в резултат на отношението му към него. Ако няма духовно облагородяване на технологизацията на живота ни, то ние се превръщаме във винтове, даже не сме и гайки, защото те все пак се движат.


- Смятате ли, че роенето на ВУЗ-ове у нас смъква нивото на висшето ни образование?


- Роенето е приключило, тъй като от доста години няма нови ВУЗ-ове у нас. По-скоро се наблюдава превръщането на голяма част от колежите във висши училища. Но това не променя травмиращо структурата на висшето ни образование. Въпросът е за критериите за оценка. Аз си позволих като председател на Агенцията по оценка и акредитация да предложа на колегите ми в Акредитационния съвет по-голяма взискателност и най-малкото - спазване на основните законови положения при оценката на ВУЗ-овете и срещнах подкрепата им. Това обаче неминуемо бе посрещнато "на нож" именно от тройкаджиите сред университетите. Не само сред студентите има тройкаджии, а и сред университетите и това също трябва да си задаваме като въпрос. Само че те са най-агресивни и водят дела, вместо да създадат една стабилна база и да работят за това да са европейски, но в смисъла на науката, а не по нашите преточени представи за Европа като хубаво място. Хубаво е, защото там се работи.


- Смятате ли все пак, че многобройните ВУЗ-ве смъкват нивото на образованието у нас?


- Нивото на висшето ни образование не се смъква от броя на университетите. Има порочно положение, при което един и същ преподавател акредитира и то по закон до два университета. Но колкото и пъти да съм се опитвал да предизвикам някаква законодателна инициатива да се приключи с тази практика, уж всички са съгласни, а после не влиза в парламентарната зала.


- Защо?


- Защото има преплетени икономически интереси и точно тук е сърцевината на проблема. Нивото на образованието спада от разпиляването на интелектуалния ни потенциал, за да могат хората да си осигурят екзистенциалния минимум. И аз не ги обвинявам, когато тичат като на маратон из университетите, за да отдават образование с инкубационен период. Същевременно печално ниското финансово състояние на образователната система, което е най-опасното, води до обезкървяване на младите. Хора, които са се издигнали в науката, вече имат авторитет и съответната подготовка дори да изостанат от някои новости и да са малко встрани от най-новите постижения, впоследствие ще съумеят да вникнат. Задават се обаче хора, влели се в редиците на преподавателите от немай-къде. Фатално е спаднал престижът на университетския преподавател и асистентството вместо конкуренция става социална помощ. Как при това положение ще се появят расовите професори? Подобрението ще дойде не в средите на сегашните професори, пътят е обратен.


- Има ли начин и какъв да задържим младите, за да следват в родните ВУЗ-ве, а не навън?


- Не образованието ни трябва да стане привлекателно за тях, а държавата. Средата, в която живее човек, го стимулира да остане в нея. Ние години наред сме работили на ишлеме като шивачките в гръцките кооперации, така работихме, за да произвеждаме продукция за навън. Ако това образование е било толкова лошо, то не би имало приложимост в широкия свят на науката, а видимо има. Понякога това, че сме пъргаво и дори свирепо интелигентна нация ни играе лоши шеги. Защото за спойката на една нация освен интелигентност е нужно и чувство за общност, което ни липсва.


- Смятате ли, че е нужна реформа във висшето ни образование?


- Нужна е реформа не само в него. Просто то не е изгоряла част на електронно устройство, която да се подмени с нова.


- А какво трябва да се предприеме според вас?


- Трябва да се промени отношението на обществото ни към собствения му облик и да се създадат критерии, които не само не изключват, а и издигат в култ духовността. Не трябва негативното, което се случва, да се прехвърля върху образованието. Но въпросът какво трябва да се направи ни върти най-лошите игри. Отговорът е всичко трябва да се направи. Не искайте рецепта там, където не може да се постави точна диагноза.


- Говори се доста за привличането на чуждестранни студенти, които да следват в нашите ВУЗ-ове. Химера ли е това, или е възможно да се осъществи?


- Те и сега идват, но не виждам как чуждестранните студенти могат да решат проблема ни. Точно тук е част от девалвацията на образованието ни и трябва да се питаме какви студенти привличаме. Въпросът е "Кой идва?". Защото се оказва, че нашите тройкаджии са за предпочитане. Образователните услуги навсякъде по света се прагматизират. Точно несъвършенството на мисленето ни за това какво ни трябва и какво не ни пречи за много неща. Примерно Медицински университет има една великолепна идея за изнесено обучение в Швейцария и ръководството му полага какви ли не усилия, за да се пребори със законите ни. А като преподаваш навън, засилваш финансово българското висше училище. Какво по-хубаво от това? Питайте обаче ректора на МУ-София защо му е побеляла косата.


- Какво е мнението Ви за бедствията, които сполетяха страната ни напоследък. Българите сякаш сме единни само в беда. Мислите ли, че тези катаклизми са наказание отгоре за безхаберието ни?


- По-старите хора си спомнят, че и преди е имало подобни бедствия. Младите по-скоро изпадат в паника, защото нямат тоя опит. Катаклизмите ни обединяват, защото това е в генотипа на бозайника. В живата природа всяка опасност обединява хората и те създават групи и общества, за да се съпротивляват. .


Може би при нас българите е по-изявено, защото сме изгорени от историята. Но е общочовешко. Трябва да имаме концепция за живота, да се откажем от злостния егоцентризъм, който ни превръща в зверове още в мига, в който се отделим малко финансово от другите. Да се откажем от пълната нечувствителност към този, който страда, без да има катаклизъм.


- Оптимист ли сте, че това е възможно да се случи?


- Най-добрият оптимист е умореният песимист.


Михаела Благоева

„Стандарт”