Москва не вярва на Киев, че не провеждал стрелба по въздушни цели вчера
Секция: Русия
18 Юли 2014 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва не вярва на Киев, че не провеждал стрелба по въздушни цели вчера

/КРОСС/ Заявленията на Киев, че зенитно-ракетните комплекси или самолети на Въоръжените сили на Украйна, не са провеждали стрелба по въздушни цели на 17 юли, събуждат сериозни съмнения в Министерството на външните работи на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

По информация на руското ведомство, в района на авиокатастрофата се намират подразделения на украинските ВВС, които са разположили дивизион с установките ЗРК „Бук-М1" в деня преди катастрофата.

„В района на северозападната част на околностите на Донецк вчера са се разположили дивизиони на 156-ти зенитно-ракетен полк на ВВС на Украйна с 27 установки „Бук- М1". Тези комплекси съобразно своите тактическо-технически характеристики имат способността да откриват въздушни цели в диапазон до 160 километра и да ги поразяват в обхвата до 30 км. Самолетът е летял на 10 км. височина", поясниха от руското министерство.

„Освен това, в небето над Донецка област постоянно летят украински военни самолети, снабдени с най-различни видове ракети. Това е неоспорим факт", добавиха от руското външно министерство.

Във връзка с появата на различен род инсинуации, касаещи действията на Въоръжените сили на Русия в граничните райони с Украйна, руското МВнР заяви: „На 17 юли, противовъздушната отбрана на Русия в дадения район не е изпълнявала дейности. Самолетите на военно-въздушните сили на Русия в руските области, граничещи с Донецкия регион, на 17 юли не са изпълнявали полети. Тези сведения са напълно потвърдени със средствата на обективния контрол".

В руското министерство отбелязаха, че Boeing 777 е осъществявал полет извън зоната на руските ПВО, като се е намирал във въздушното пространство на Украйна под управлението на украинската система за организация на въздушното движение, на украинските диспечери.

Също така, руското ведомство отбеляза, че в целите на обективно разследване на авиокатастрофата на малайзийския Boeing 777, е необходимо да се проведе стриктно разследване с участието на представители на всички заинтересувани международни организации.