Министър Чобанов проведе телефонен разговор с директора на Държавния резервен фонд на Султаната Оман
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2014 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Чобанов проведе телефонен разговор с директора на Държавния резервен фонд на Султаната Оман

/КРОСС/ Министърът на финансите Петър Чобанов проведе телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от капитала на „Корпоративна търговска банка" АД (КТБ). 

Двете страни изразиха увереност, че законовите разпоредби при действията в случая с КТБ се спазват както от българска, така и от оманска страна.

По време на разговора бяха отхвърлени спекулативните тези от последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение.

Министър Чобанов отново потвърди, че законът се спазва и на сегашните акционери ще бъде дадена възможност да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца.

Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е оптималният изход от създадената ситуация.