БДЖ и Столична община участваха в международна среща по проектa Rail4SЕЕ
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2014 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЖ и Столична община участваха в международна среща по проектa Rail4SЕЕ

/КРОСС/ В периода от 14 до 16 юли се проведе поредната международна среща на координаторите и ръководителите на екипи по проекта Rail4SEE (Rail Hub Cities for South East Europe). Събитието се състоя в Будапеща, а негов домакин беше Институтa за транспортни науки (KTI). В срещата взеха участие българските партньори по проекта - „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и Столична община, съобщава пресцентърът на компанията.

В рамките на събитието беше проведена тренировъчна сесия относно мрежата на обществения транспорт в Будапеща и неговата роля за туризма в градската зона. Темата на сесията беше свързана със стратегическите цели Rail4SЕЕ за предлагане на мерки за по-добра интеграция между различните видове обществен транспорт с цел постигане на оптимизирана транспортна мрежа и високо качество на транспорта и предлаганите от него услуги за гражданите в Югоизточна Европа.

На срещата беше дискутирана и темата за международните пътнически влакове, както и възможностите за финансиране на международните пътнически превози в Централна и Югоизточна Европа. Припомняме, че проектът Rail4SЕЕ вече отбеляза успех в това отношение с пускането на нови международни пътнически влакове между България и Гърция (София - Солун), както и между България и Румъния (Видин - Крайова).

Представителите на участниците в проекта Rail4SEE разгледаха и възможностите за хармонизиране на подхода към управлението на обществения транспорт на държавно ниво между партниращите страни, хармонизирането на разписанията, както и тяхното въвеждане и оповестяване.

В края на събитието партньорите по проекта обсъдиха финализирането на някои от основните работни пакети и постигнатите по тях резултати. Срещата приключи с утвърждаване на решенията и следващите стъпки, които следва да бъдат предприети до края на проекта RAIL4SEE през 2014 г.

 

Общо 28 партньори от 10 страни, сред които „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и Столична община, си сътрудничат в инициатива за развитието на железопътния транспорт в Югоизточна Европа. Rail4SЕЕ е проект на стойност 4.8 млн. евро, който се осъществява в рамките на тема „Мрежа от градове - транспортни центрове за по-добър достъп до транспортни услуги и повишена мобилност на хората в страните от Югоизточна Европа" (Network of (hub) cities for an increased access and mobility of people in the SEE-region) по Програма за международно сътрудничество в Югоизточна Европа (South East Europe Transnational Co-operation Programme - SEETCP).

Проектът е насочен към повишаване на конкурентоспособността и интеграцията на Югоизточна Европа чрез не-инфраструктурни мерки и действия, допринасящи както за подобряване на железопътния и обществения транспорт, така и за развитието и интегрирането на 11 т. нар „хъб" (hub) градове - Болоня, Венеция, Триест, Любляна, Виена, Братислава, Будапеща, Солун, София, Загреб и Букурещ.