Фермери призоваха за яснота по бъдещите земеделски субсидии
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юли 2014 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фермери призоваха за яснота по бъдещите земеделски субсидии

/КРОСС/ От най-голямата земеделска организация у нас - Асоциацията на земеделските производители, призоваха управляващите да предоставят конкретно идеите си, описани в публикуваната концепция за директните плащания след 2015 г. Наскоро Министерството на земеделието публикува въпросната концепция, а до края на юли е срокът, в който България трябва да депозира в Еврокомисията концепцията за аграрната политика на страната до 2020 г.

Продължава да няма яснота за схемата за 13% обвързано с производството подпомагане - кои ще са подпомаганите сектори, кои култури, кои животни, с какъв процент подкрепа, месодайно ли, млечно ли животновъдство, посочват от организацията.

"Ясно е, че изискванията към бенефициентите по схемите ще се разпишат след консултации на министерството с Европейската комисия, но темата дори не е обсъждана в работната група към него, а всички работещи в сектори животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения са в очакване на детайлите по решенията", поясняват от асоциацията.

В проекта за концепция министерството решава да прилага и новата схема за дребни земеделски стопани без каквато и да е визия, посочват от там. Аналогично стоял и въпросът със задължителните 5% екологично насочени площи. От министерството посочват в концепцията, че ще се приложи максимално широк подход при формирането на списъка с тези площи, за да даде възможно най-много опции за земеделските стопани, но детайли как да бъде изпълнено изискването, за да стартира подготовката още сега при подаване на декларации и заявления за стопанската 2014-2015 г., липсват.

От асоциацията посочват още няколко области, в които липсват конкретни данни и заради които може да се пропуснат важни срокове, които изтичат тази година.

"Очакваме преди 31 юли и в адекватен на нуждите на земеделските производители срок управляващите да излязат с детайли по схемите, за които все още липсват такива".